Ryanair-fly på platformen i Billund Lufthavn. (Foto: Billund Lufthavn)

Fagforeninger tøver fortsat med Ryanair-blokade

I dag samles en række fagforeningsbosser i Billund, men fagbevægelsen er stadig ikke klar til den annoncerede blokade af Ryanairs operationer i Billund Lufthavn.

I dag mødes topfolk fra en række fagforbund, som har medlemmer inden for luftfartsbranchen, til et møde i Billund for at drøfte en kommende konflikt mod det irske lavprisselskab Ryanairs operationer i Billund Lufthavn. Med til mødet er det socialdemokratiske europaparlamentsmedlem Ole Christensen.

Ryanair stationerede i marts i år to fly og 40-50 piloter og kabineansatte i Billund lufthavn. Selskabet nægter at tegne dansk overenskomst for medarbejderne, og derfor har fagbevægelsen siden starten af året truet med at blokere for Ryanairs operationer i Billund.

Når topfolkene fra 3F, Metal, HK og Serviceforbundet mødes er det ikke for at iværksætte en blokade, men for at blive opdateret på udviklingen i sagen og diskutere hvordan en eventuel blokade skal gribes an. Formanden for den irske pilotforening skulle have deltaget i mødet, men han har måttet melde afbud.

”Der er tale om et informationsmøde, som både handler om Ryanair og om social dumping i dansk luftfart generelt,” forklarer Anders Mark Jensen, næstformand for Flyvebranchens Personale Union, der er en del af Serviceforbundet.

Fik kolde fødder
Fagforbundene var parate til at gå i aktion i juni op til skolernes sommerferie og bede deres medlemmer blokerer for blandt andet check-in af Ryanairs passagerer samt lastning og losning af passagerernes kufferter ombord på Ryanairs hvide, blå og gule Boeing 737-fly.

Men fagforbundet 3F fik kolde fødder i 11. time, da forbundene var samlet hos LO i København til et såkaldt ”koordinerende møde”, hvor man skulle give hinanden håndslag på, at nu gik man i aktion. Derfor blev sagen skudt til hjørne og LO’s jurister blev bedt om at nærstudere det juridiske fundament for konflikten en ekstra gang.

Det arbejde er juristerne stadig i gang med. Imellemtiden bruger fagbosserrne tiden på holde sig orienterede om udsigten til en konflikt, som kan komme til at ligne den konflikt mod Restaurant Vejlegården, som trak store overskrifter i sommermånederne. Fagforeningerne håber på, at en eventuelblokade vil gøre det umuligt for Ryanair at få checket passagerer ind, få lastet kufferter og få inspiceret flyene.