Bagagekaos i spansk Lufthavn (Foto: Canary News)

Fagforeninger udsætter strejker i spanske lufthavne

De i alt 25 varslede éndags-strejker i 48 spanske lufthavne er i første omgang udskudt i en uge, lyder det fra fagforeningerne.

Passagerer i de spanske lufthavne og den nationale lufthavnsoperatør AENA (Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea) kan ånde lettet op. I hvert fald for en stund.

Spaniens største fagforening, CCOO (Comisiones Obreras), havde sammen med fagforeningerne UGT og USE varslet 25 heldagsstrejker fra den 15. september og frem til årets udgang, men strejkerne bliver nu udskudt.

Beslutningen om at udsætte strejkerne kommer, efter fagforeningerne havde et møde med den spanske minister for infrastruktur, Julio Gomez-Pomar.

”Ministeren har lovet støtte, og han accepterer vores synspunkt, så det er rimeligt for os at vente,” siger Raul Gomez fra UGT til The Olive Press.

Paco Casado fra CCOO forklarede desuden efter mødet, at man har ’lavet en gunstig vurdering og besluttet at give dem mere tid’.

Afgørende møde den 7. september
Det er medlemmer af de tre fagforeninger, som er utilfredse med løn- og arbejdsvilkår i de spanske lufthavne. Fagforeningerne har bedt om en lønforhøjelse på otte procent, mens der samtidig skal ansættes 700 personer af AENA og ENAIRE (flyvenavigations-enhed).

Der er aftalt et møde mellem fagforeningerne og henholdsvis AENA og ENAIRE den 7. september, og hvis der sker et sammenbrud i forhandlingerne, vil strejkerne blive sat i gang fra den 22. september.

I første omgang meldte fagforeningerne følgende strejkedage ud, som er bevidst valgt for at ramme weekender og helligdage, hvor travlheden i lufthavnene er allerstørst:

  • 15-17-22-24-29-30 september
  • 1-6-11-15-27-30-31 oktober
  • 3-5 november
  • 1-4-5-7-8-10-26-27-28-29-30 december

Det forventes, at medarbejdere fra næsten alle sektorer i Spaniens lufthavne vil gå i strejke. Det være sig brandmænd, bagagefolk, elektrikere, sikkerheds- og informationsfolk, butiksansatte og parkeringsfolk. En samlet arbejdsstyrke på i alt 73.000 mennesker ansat hos AENA.

’Dårlige nyheder’
Konsekvenserne i forbindelse med strejkerne kan for eksempel være forsinkelser og aflysninger af de mange hundreder fly, der hver dag letter og lander i de spanske lufthavne. Jose Luis Zoreda er næstformand for Exceltur, der er en organisation med ekspertise i turisme, og han forudser svære tider, hvis strejkerne igangsættes.

Jose Luis Zoreda kalder det – ifølge Majorca Daily Bulletin – ’rædselsvækkende’, ’dårlige nyheder for Spanien’ og at det vil få ’internationale konsekvenser’, såfremt fagforeningerne og AENA ikke kommer til enighed, og strejkerne derfor bliver en realitet.

15 af de samlet 48 spanske lufthavne, der drives af AENA, bliver betjent af danske rute- eller charterflyselskaber. Følgende lufthavne modtager fly fra Danmark: Alicante, Almeira, Barcelona, Fuerteventura, Girona-Costa Brava, Ibiza, Lanzarote, La Palma, Las Palmas, Madrid, Málaga, Menorca, Palma de Mallorca, Tenerife og Valencia.

 

Relaterede artikler:

25 strejker på vej i spanske lufthavne

Normal flytrafik til Barcelona

Spansk flyvelederstrejke kan give forsinkelser

Disse spanske lufthavne rammes af strejker