Farnborough 2018. (Foto: Airbus)

Farnborough – dag 2: 60 Airbus-fly til nyt selskab

Airbus får ordre fra nyt amerikansk flyselskab på 60 Airbus A220-300-fly. Dansk selskab bestiller nye Embraer-fly, og Primera Air indgår aftale med Boeing.

Milliardordrerne fortsatte med at rulle ind til flyfabrikkerne på Dag 2 af Farnborough International Airshow i England.

Manden bag lavprisselskaber som JetBlue og WestJet, David Neeleman, er i gang med at starte et nyt flyselskab i USA sammen med andre erfarne investorer, og tirsdag stjal han billedet, da han kunne annoncere en foreløbig aftale om at købe 60 nye Airbus A220-300-fly (det tidligere CS300) til selskabet. Flyene skal leveres fra 2021.

“Efter flere år med konsolidering i amerikansk luftfart forbedres betingelserne for, at en ny generation af amerikanske flyselskaber vokser frem med fokus på passagerservice og tilfredshed,” siger David Neeleman, som er hovedinvestor i det nye selskab.

Det er uklart, hvad det nye selskab kommer til at hedde. Det har tidligere været fremme, at det vil få navnet Moxy, men det var kun en arbejdstitel, oplyste Neeleman i går på et pressemøde i Farnborough.

Neeleman har også investeret i portugisiske TAP, og han er kontrollerende aktionær i det brasilianske selskab Azul. Ifølge Neeleman kommer det nye selskab med tiden til at samarbejde med TAP og Azul om transatlantiske ruter.

Airbus markedsfører A220-flyet, som vil blive produceret i henhold til den nye partnerskabsaftale mellem Airbus, Bombardier og Investment Québec. De 60 fly til det nye amerikanske selskab vil alle blive færdigproduceret på Airbus’ kommende A220-fabrik i Mobile, Alabama i USA.

Ordrer på op til 300 Embraer-fly
Brasilianske Embraer kunne tirsdag i Farnborough annoncere aftaler om leverancer på op til 300 fly til forskellige selskaber til en samlet værdi af 15 milliarder dollar (95,5 milliarder kroner).

Ordrerne omfatter 21 E195-E2 fly til Azul, 100 E175 til amerikanske Republic Airways Holdings med option på 100 flere, 10 E195-E2 til kuwaitiske Wataniya Airways med option på yderligere 10, 12 E190-E2 til schweiziske Helvetic Airways med option på yderligere 12 samt to E175 til Mauritania Airlines.

Også det danske leasingfirma Nordic Aviation Capital (NAC), som har hovedsæde i Billund, har placeret en ny ordre hos Embraer på tre E190-fly.

Store ordrer til Boeing fra leasingfirmaer
Boeing kunne også afsløre nye ordrer på flyshowets dag 2. Det drejer sig blandt andet om en ordre fra amerikanske Air Lease Corporation på op til 78 Boeing-fly, inklusive 75 737 MAX 8 og tre 787-9 Dreamliners.

Ordren til en værdi af 9,6 milliarder dollar udvider ALCs 737 MAX-portefølje til i alt 213 jetfly. De tre 787-9 og de første 20 737 MAX-fly er bekræftede køb, mens de efterfølgende 55 737 MAX-fly er optioner.

Samtidig kunne Boeing offentliggøre en ordre fra et andet amerikansk leasingfirma, Aviation Capital Group, på 20 Boeing 737 Max 8.

Boeing-aftale med Primera Air
Boeing kunne ligeledes offentliggøre en aftale med dansk-lettiske Primera Air om service og vedligehold af selskabets Boeing 737 MAX og Next-Generation 737 fly – en såkaldt Global Fleet Care-kontrakt.

“Boeing Global Fleet Care vil være en integreret del af vores succes ved at levere vedligeholdelse til Primera Airs flåde i takt med, at vi udvider vores netværk af flyvninger,” siger Andri M. Ingolfsson, administrerende direktør for Primera Travel Group.

Primera Air har en flåde af ni Next Generation 737-fly. I januar 2017 offentliggjorde Boeing og Primera Air en ordre på op til 20 737 MAX 9 fly, som skal danne rygraden i selskabets kommende langdistanceruter mellem Europa og Nordamerika.

 

Relaterede artikler:

Farnborough – dag 1: Flyordrer for milliarder

JetBlue-stifter på vej med nyt flyselskab

Primera Air opgiver langdistanceruter fra britisk lufthavn