Dual take off fra London Heathrow Airport mod New York-JFK. (Foto: James Oates | @speedbird_uk)

Fejrer genåbning til USA med ”dual take off”

Mandag har USA igen åbnet sine grænser for rejsende fra Europa. Det fejrer British Airways og Virgin Atlantic ved at lave “dual take-off” på dagens første flyvninger fra London til USA.

Der er lagt op til en festdag for rejsebranchen, når USA i dag åbner sine grænser for færdigvaccinerede rejsende fra 33 lande. Den markerer British Airways og Virgin Atlantic ved at lave “dual take-off” på dagens første flyvninger fra Heathrow mod JFK.

Det er første gang i mere end 600 dage, at langt størstedelen af de rejsende får mulighed for at rejse transatlantisk igen. Det har for de fleste ikke været muligt, siden USA lukkede sine grænser i midten af marts sidste år, fortæller British Airways. 

Det får mandag de to konkurrenter til at sende deres fly af sted på samme tid fra de to landingsbaner i Heathrow. Ifølge British Airways er det første gang nogensinde, at der laves “dual take-off” på en flyvning fra den britiske lufthavn mod JFK-lufthavnen i New York. 

Legendarisk rutenummer genopstår
Det er to Airbus A350’ere, der skal flyve mandagens første tur mellem London og New York. Flyet fra British Airways har fået rutenummer BA001, og Virgin Atlantic-flyet opererer under rutenummeret VS003. Hvis BA001 lyder bekendt, så er det med god grund.

I 1980’erne var BA001 navnet på flyvninger fra Heathrow i London til JFK i New York med Concorden. Det ikoniske overlydsfly, der kunne tilbagelægge turen på blot tre og en halv time, bar nummeret på turen mod USA. Returflyvninger havde dengang rutenummeret BA002.

Da British Airways stoppede sine Concorde-flyvninger i 2003, blev BA001 pensioneret. Dog kun kortvarigt. Fra 2009 blev rutenummeret brugt på en ny business class-rute, der gik fra London City Airport og til JFK. Her gjorde det tjeneste indtil 2020, hvor ruten blev lukket af COVID-19. 

“Et vigtigt øjeblik”
Nu genopstår BA001 altså endnu en gang. Genåbningen af de transatlantiske flyvninger har været længe ventet. USA er Storbritanniens største handelspartner, og derfor har luftfarten stor betydning for landets økonomi. 

Ifølge British Airways bidrager luftfarten dagligt med 23 millioner pund til den britiske økonomi. Før pandemien satte ind – i 2019 – rejste 22 millioner mennesker mellem de to lande. Derudover blev der også sendt 900.000 ton gods på tværs af Atlanten. 

“Denne historiske begivenhed markerer et vigtigt øjeblik for luftfartssektoren. Transatlantiske rejser har længe været kernen i britisk luftfart, og jeg er glad for, at flyrejser vender tilbage i tide til Thanksgiving og jul,” lyder det fra Grant Shapps, der er transportminister i England.

Flyvningen mellem London og New York kan følges via Flightradar24.com.

 

 

Relaterede artikler:

Legendarisk BA001-rutenummer tilbage

Air France klar med 122 ugentlige USA-flyvninger

Luftfarten jubler over USA-genåbning