(Foto: Novikov Aleksey | Shutterstock)

Luftfarten jubler over USA-genåbning

Mandag blev det bekræftet, at USA fra begyndelsen af november vil tillade fuldt vaccinerede statsborgere fra EU og Storbritannien atter at rejse ind i landet.

Efter en intens lobbyvirksomhed fra både Bruxelles og London er der nu åbnet for, at turister fra EU og Storbritannien atter kan rejse ind i USA, hvor der siden marts 2020 har været strenge indrejserestriktioner som følge af coronapandemien.

Det forlød det i løbet af mandagen fra amerikanske medier, der citerer COVID-19-koordinator Jeff Zients fra Det Hvide Hus.

Dermed bliver et af verdens største og vigtigste luftfartsmarkeder atter åben for turister, der vil kunne bidrage til at styrke genopretningen hos europæiske og amerikanske flyselskaber og i lufthavne på begge sider af Atlanten. Kravet er dog, at rejsende til USA vil være i stand til at dokumentere fuld vaccination mod COVID-19 samt en negativ coronatest inden for 72 timer før afrejse.

Jubel hos flyselskaber
Nyheden er blevet særdeles godt modtaget hos luftfarts- og rejsebranchen i Europa og USA, og luftfarts- og rejseaktierne steg før lukketid på de europæiske børser.

“Fjernelsen af rejserestriktioner til USA, der blev annonceret i dag, er ikke kun et stort skridt ud af krisen for vores flyselskaber, men det er også fantastiske nyheder for vores transatlantiske partnerskab,” siger koncernchef Carsten Spohr fra Lufthansa Group i en kommentar.

Lufthansa-koncernen er ligesom Air France-KLM og britisk-spanske IAG stærkt afhængig af den transatlantiske trafik, der typiske genererer overskud, mens de europæiske ruter i mange tilfælde er underskudsgivende. Derfor er der også glæde i Paris.

“At USA lemper rejsereglerne, er fantastisk nyheder for vores koncern. Vi forventer meget hurtigt at bevæge os mod trafiktallene fra 2019,” siger Ben Smith, koncernchef hos Air France-KLM til nyhedsbureauet Bloomberg.

Et historisk øjeblik
I Storbritannien er armene i vejret hos British Airways og Virgin Atlantic, der står for en betydelig del af trafikken mellem Storbritannien og USA.

I en erklæring kalder British Airways’ koncernchef Sean Doyle nyheden for “et historisk øjeblik” og en beslutning, der vil give “et kæmpe løft”, og koncernchef Shai Weiss hos konkurrerende Virgin Atlantic giver udtryk for, at luftfartsindustrien har passeret en “stor milepæl for genåbning af rejser i stor skala.”

Den tidligere IAG-topchef, irske Willie Walsh, er generaldirektør for IATA, der er en sammenslutning af 290 flyselskaber, der repræsenterer 82 procent af den globale flytrafik. Også han udtrykker tilfredshed med den amerikanske beslutning.

“Dagens meddelelse er et stort skridt fremad. At give adgang til USA for vaccinerede giver adgang til USA for mange, der har været lukket ude i de sidste 18 måneder… Det er godt for de millioner af levebrød i USA, der er afhængige af global turisme. Og det vil øge det økonomiske opsving ved at genetablere nogle vigtige forretningsrejsemarkeder,” siger Willie Walsh i en kommentar.

 

Relaterede artikler:

Skuffet KLM tvinges til at annullere tre USA-ruter

Passagererne står i kø for at flyve i USA 

USA-forbud skaber kaos hos flyselskaberne