(Foto: Finnair)

Finnair blev verdens mest punktlige

De lumske vejrforhold, som præger forholdene omkring Helsinki Lufthavn, har ofte påvirket Finnairs punktlighed, men i maj fløj selskabet helt til tops.

Maj måned var rigtig god for det finske nationalflyselskab, Finnair. Ikke alene havde det for anden måned i træk den absolut højeste punktlighed i Norden blandt de store flyselskaber, men det fløj også ind som det mest punktlige af større internationale flyselskaber i verden foran både Norwegian, EasyJet, KLM og SAS.

Med en rettidighed på hele 93,83 procent ankom 3.566 Finnair-flyvninger til tiden imens godt 58 flyvninger var mere end 45 minutter forsinket. Det viser tal fra det amerikanske analysefirma Flightstats, der måler på, hvor gode flyselskaber over hele verden er til at ankomme til tiden. Hvis et fly ankommer til sin gate indenfor 15 minutter efter det i fartplanen planlagte tidspunkt, så defineres det som værende fremme til tiden.

Samlet set havde Finnair hos FlightStats 3.801 registrerede flyvninger i maj måned. Selskabet er dermed langtfra det flyselskab i Norden som har flest flyvninger på programmet. Lige i kølvandet på Finnairs toppræstation for maj kommer nemlig Norwegian, som havde rettidig ankomst for 92,9 procent af dets flyvninger. Til forskel fra Finnair havde det norske lavprisselskab registreret 12.079 flyvninger, hvoraf godt 11.200 flyvninger var fremme til tiden.

Hos SAS er der igen ved at komme styr på de rettidige ankomster efter den rekordlave punktlighed i april. 89,4 procent af selskabets fly ankom til tiden, svarende til 18.950 flyvninger ud af 21.206.

Mindre flyselskaber helt i top
Sammenlignes flyselskaberne verden over på tværs af størrelse og antal afgange ændres billedet af, hvem der leverer den absolutte bedste punktlighed.

Set i et europæisk regi er det således det spanske regionalflyselskab Binter Canarias som scorer førstepladsen. Selskabet råder over seks ATR-fly, som det flyver med på 13 ruter. I maj måned havde selskabet blot 171 flyvninger, hvoraf 98,25 procent landede til tiden.

Der kan således tales om en vis rimelighed i at sammenligne flyselskaberne i sammenlignelige vægtklasser, opdelt ud fra antallet af operationer.

Dvæler man alligevel for en stund ved den generelle europæiske sammenligning, ser man, at Malmö Aviation lander på en tredjeplads med 1.384 registrerede flyvninger i maj, hvoraf 96,23 procent ankom til tiden. Dermed er Malmö Aviation reelt set det flyselskab i Norden, som havde den bedste punktlighed i maj, selvom det havde under halvt så mange flyvninger som Finnair og kun 6,5 procent af det antal flyvninger, som SAS havde registreret.

Finnair lander i den generelle europæiske sammenligning på en femteplads, imens SAS’ datterselskab Blue1 lander på en fjerdeplads med 94,49 procent af 1.817 flyvninger til tiden. SAS selv scorer en 19. plads imens Norwegian er at finde oppe på en ottendeplads.