(Foto: Flightradar24)

Finnair gav søforklaring på Ukraine-overflyvning

Den finske flag carrier måtte give en uforbeholden undskyldning efter, at selskabet havde hævdet, at det siden starten af juli havde undgået Ukrainsk luftrum.

Flyselskaberne stod torsdag aften i kø for at fortælle deres passagerer og medierne, at man ville flyve udenom ukrainsk luftrum. Beskederne kom efter, at flere medier torsdag aften kunne rapportere, at Malaysia Airlines’ rute MH017 formentlig var blevet skudt ned i det østlige Ukraine.

Blandt flyselskaberne, der ville undgå luftrummet over Ukraine, var Finnair, som erklærede, at luftrummet havde været uberørt land for Finnair-fly siden starten af juli måned.

Sandheden var dog en ganske anden. Så sent som torsdag aften efter, at Boeing 777-flyet fra Malaysia var styrtet, fløj et af Finnairs fly på vej fra den græske ø Rhodes til Helsinki over Ukraine. Det kunne blandt andet følges på flight-track-tjenesten Flightradar24.

Flyet blev observeret af flere brugere på det sociale netværk Twitter, hvor der efterfølgende opstod en større debat. Finnair valgte i første omgang at forsvare sig med, at Flightradar24 afgav ukorrekte oplysninger.

”Flightradar24 er upræcis, da den ikke tager højde for at jorden er rund. Vi flyver langs med den vestlige grænse til Ukraine,” skrev Finnair. Den noget tvivlsomme forklaring blev efterfølgende irettesat af Flightradar24, der kunne oplyse, at når et fly blev vist over Ukraine, så var det over Ukraine, uanset om jorden er rund eller ej.

Harme over finsk undskyldning
Finnair måtte til sidst erkende, at man havde givet forkerte oplysninger om sine flyvninger. Harmen over Finnairs fejlagtige oplysninger blev dog ikke mindre, da selskabet kun valgte at udsende en undskyldning med tilhørende forklaring på finsk, hvor postulaterne om undvigelse af det ukrainske luftrum havde fundet sted på engelsk.

Finnair forklarede her at fejlen var opstået ved, at selskabet siden starten af juli måned har fløjet udenom luftrummet over halvøen Krim, men ikke hele Ukraine, hvilket havde skabt intern forvirring hos selskabets kommunikationsafdeling. I den finske undskyldning skrev Finnair, at selskabet dybt beklager den ukorrekte information.

Fredag var Finnairs omlægning af ruterne blevet en realitet. På Flightradar24 kunne man følge, hvordan selskabets fly fra blandt andet Bulgarien og Tyrkiet fløj vest om Ukraine. Den populære flight-track-tjeneste måtte torsdag aften erkende, at interessen for både at følge MH017’s sidste færd, samt omdirigeringen af andre fly, fik presset tjenestens servere til bristepunktet.

Foto: Flightradar24