Finnair: Ikke i familie med British Airways

Finnairs koncernchef afviser, at selskabet i nær fremtid skulle blive købt af IAG, der ejer British Airways, Iberia og Vueling.

Ideen om at lade Finnair indgå i International Airlines Group (IAG), som også tæller British Airways, Iberia og Vueling, er god. Det fastslår Finnairs koncernchef Pekka Vauramo. Men det kan ikke blive aktuelt i den nærmeste fremtid. Det stikker Finnairs nuværende ejerforhold nemlig en kæp i hjulet på, pointerer Vauramo.

”Finnair er 56 procent ejet af den finske stat. Ifølge finsk lov skal majoritetsejerskabet forblive hos den finske regering, medmindre det finske parlament beslutter anderledes,” siger Pekka Vauramo til Buying Business Travel.

Og selv hvis parlamentet beslutter at opgive kravet om et statsligt majoritetsejerskab, så skal den finske regering efterfølgende tage en selvstændig beslutning om at sætte hele eller dele af statens ejerandel til salg.

Pekka Vauramo mener derfor det er en postgang for tidligt at begynde at tale om at Finnair kunne blive en del af IAG-familien.

“Debatten er i gang, men der skal træffes en politisk beslutning før man kan komme videre, så det er lidt for tidligt at begynde at tænke på den slags,” siger Pekka Vauramo.

Udfordret i budkrig
Finnair og British Airways samarbejder i dag tæt på flere områder. Først og fremmest gennem oneworld-alliancen, hvor selskaberne er blandt de toneangivende medlemmer. Men også gennem et succesfuldt samarbejde med American Airlines om trafikken over Atlanterhavet.

Hvis lovgivningen en dag blev ændret og den finske stat besluttede sig for at sætte sin andel af Finnair til salg, så er det desuden ikke utænkeligt at International Airlines Group blev udfordret i en budkrig af andre interesserede købere.