Norra ATR72-500 (Foto: Kaisa Huhtaniemi/Norra)

Finnair overtager regionalt flyselskab

Finnair har købt 60 procent af aktierne i Nordic Regional Airlines (Norra), og nu vil oneworld-selskabet finde en ny medinvestor til selskabet.

Det er tilsyneladende svært at få økonomi i indenrigs- og regionaltrafik fra Finland. Først måtte britiske Flybe opgive samarbejdet med Finnair om at drive et regionalt flyselskab, og nu kaster Finnairs to medinvestorer håndklædet i ringen og lader Finnair overtage det samlede ejerskab af Nordic Regional Airlines (Norra).

Staffpoint Holding oy og Kilco oy købte tilsammen 60 procent af aktierne i det regionale flyselskab, da Flybe trådte ud af ejerskabet, men nu sidder Finnair atter med ansvaret for Norra, idet man midlertidigt har overtaget aktieposten på 60 procent, indtil der er fundet en ny medejer til flyselskabet.

Det er nye ejere i Staffpoint Holding, der har besluttet sig for at udtræde af  ejerskabet af det finske regionale flyselskab. Den 5. oktober blev aktiemajoriteten i Staffpoint Holding nemlig overtaget af den finske kapitalfond Sponsor Capital.

“De senere år har vist os, at en partnerskabsmodel kan være succesfuld i indenrigs- og regionaltrafik. Vores mål er at finde en ny, industriel partner til at udvikle Norra´s forretning sammen med os,” siger Jaakko Schildt, er der koncerndriftsdirektør i Finnair.

Norra er et regionalt flyselskab, der primært flyver på kontrakt for Finnair. Selskabet beskæftiger 24 fly af typen ATR72-500 og Embraer ERJ E-190 og gennemfører hvert år omkring 50.000 flyvninger. Hovedkvarteret ligger i Helsinki Airport ved Vantaa, og selskabet beskæftiger 670 ansatte.

Markant passagervækst 
Finnair har i øjeblikket vind i sejlene på selskabets kerneforretningsområde. Således var der i september en vækst på 10,7 procent i antallet af passagerer, hvilket betød, at næsten 1,1 mio. passagerer fløj med det finske flyselskab i sidste måned.

Fremgangen var største på de interkontinentale ruter til Asien og USA, der voksede med henholdsvis 21,3 og 15,8 procent, mens den europæiske trafik løftede sig med en stigning på 11,5 procent. Derimod så det skidt ud med indenrigstrafikkern. Samlet 176.000 indenrigspassagerer i september var en tilbagegang på 2,2 procent, selvom belægningen steg svagt med 1,2 procentpoint til 67,6 procent.

Samlet kom Finnair ud af tredje kvartal med en passagervækst på 8,2 procent og en stigning i belægningen på 1,9 procentpoint.

“Tredje kvartal var meget stærk hvad angår trafikudviklingen. Vores kapacitet blev øget med mere end 10 procent i hver måned, men efterspørgslen oversteg trods dette kapacitetsvæksten. Det er også værd at notere sig, at vores enhedsindtægter blev øget samtidig med, at belægningen steg,” siger Finnairs koncernchef Pekka Vähähyyppä.

 

Relaterede artikler:

Finnair vil forberede sig på nordeuropæisk konsolidering

Finnair-salg af Norra trækker ud

Fra Flybe til Nordic Regional Airlines

Flybe sælger 60 procent af finsk selskab