Finnair stopper incitamentsaftale med piloter

Finnair henter ekstra besparelse ved at ophæve aftale med piloter. Alligevel må selskabet sænke forventningerne til resultatet for 2018.

Finnair har besluttet at stoppe den langsigtede incitamentsordning for selskabets piloter, som har været gældende gennem de seneste fire år. Det oplyste Finnair torsdag i forbindelse med fremlæggelsen af selskabets regnskab for tredje kvartal.

Incitamentsordningen ophører, fordi man ikke når i mål inden for den aftalte periode med de besparelser, der var fastsat som en forudsætning for at gennemføre ​​den aktiebaserede plan.

Finnair og piloterne har heller ikke kunnet finde yderligere besparelser, som kunne have kompenseret for, at man ikke når målene for besparelser i incitamentsordningen, oplyser Finnair i en meddelelse til den finske fondsbørs.

Sparer 11 millioner euro i år
Aftalen mellem Finnair og piloterne blev indgået i 2014, hvor Finnair var i store økonomiske vanskeligheder. Aftalen omfattede årene 2015-2018 og var en del af en større spareplan, der skulle give Finnair 17 millioner euro i faste årlige besparelser på pilotomkostninger.

Annulleringen af incitamentsprogrammet betyder, at Finnair vil spare cirka 11 millioner euro i fjerde kvartal, hvilket vil en positiv effekt på selskabets driftsresultat for 2018, oplyser Finnair.

Presses af øgede brændstofpriser
Finnair presses lige som andre flyselskaber af stigende brændstofpriser og øget konkurrence. På trods af en vækst i omsætningen i tredje kvartal på 8,9 procent til 801 millioner euro må selskabet notere et fald i driftsresultatet på over 10 millioner euro – fra 119 millioner euro i tredje kvartal 2017 til 108 millioner euro i tredje kvartal i år.

Det øgede omkostnings- og konkurrencepres får Finnair til at nedjustere forventningerne til årets resultat. Ved fremlæggelsen af halvårsresultatet i juli forventede selskabet et driftsresultat på niveau med sidste år.

Nu forventer Finnair, at resultatet for 2018 bliver mindre end sidste års resultat, som lå på 170 millioner euro, og i forventningen til resultatet er medregnet de 11 millioner euro, som selskabet sparer ved at opsige piloternes incitamentsprogram.

Flere udfordringer i tredje kvartal
Finnairs finansdirektør og midlertidige koncernchef, Pekka Vähähyyppä, siger i en kommentar til kvartalsregnskabet, at Finnair oplevede vi en del modvind i tredje kvartal.

Den usædvanligt varme sommer i Finland sænkede væksten i efterspørgslen på rejser, og senere var trafikken udsat for forsinkelser og annulleringer på grund af asiatiske tyfoner og operationelle problemer på grund af forsinket levering af reservemotorer. Samtidig pressede en hurtig kapacitetsforøgelse kombineret med øget konkurrence selskabets indtjening på det europæiske marked.

”Vores resultat blev dog særligt belastet af stigningen i brændstofudgifterne,” siger Pekka Vähähyyppä.

Finnair havde i tredje kvartal en vækst i passagertallet på 11,5 procent til 3,65 millioner passagerer.

 

Relaterede artikler:

Bankdirektør bliver koncernchef hos Finnair

Øgede brændstofpriser presser Finnair

Rekordmange passagerer med Finnair