Fire passagerfly ramt af lynet

Torsdag den 1. maj var der kraftigt tordenvejr over flere lufthavne i Europa. Fire passagerfly blev ramt af lynet og måtte efterfølgende tages ud af drift for inspektion.

Flere ugers lun kontinental luft fra øst sikrede Danmark og andre europæiske lande tørt og varmt aprilsvejr. Men ved udgangen af april blev den varme luftmasse fortrængt af en koldere, der er dannet så langt væk som Ishavet tæt ved Nordpolen.

Sammenstødet mellem disse luftmasser skabte den 1. maj tordenluft over flere europæiske storbyer, hvilket ifølge Aviation Herald resulterede i fire hændelser, hvor passagerfly blev ramt af lyn. Det var tilfældet over den finske hovedstad Helsinki samt ved Frankfurt, der er hjemsted for Europas tredjestørste lufthavn.

Første episode ved Helsinki opstod sidst på formiddagen lokal tid. Et Airbus A319-fly fra Finnair med rutenummer AY557 lettede kl. 11.35 fra Helsinki Lufthavn med kurs mod den finske by Ivalo. Flyet med 72 passagerer ombord blev under opstigningen fra den finske hovedstadslufthavn ramt af et lyn på højre vinge, hvorefter piloterne i en højde på 7.600 meter besluttede at returnere til Helsinki Lufthavn.

Her landede flyet 30 minutter senere uden problemer. Et erstatningsfly blev indsat og nåede frem til Ivalo med 90 minutters forsinkelse. Flyet, der blev ramt af lynet, måtte tages ud af drift i 18 timer for en nærmere inspektion.

Endnu en hændelse indtraf kort tid efter i luftrummet over Helsinki. Et Embraer ERJ-190 fly fra Flybe Nordic måtte i en højde på 1.500 meter afbryde opstigningen, da flyet var blevet ramt af et lyn. Flyet med rutenummer BE2365 havde Oulu som destination, men allerede 10 minutter efter starten satte det atter hjulene på bane 04L i Helsinki Lufthavn.

Også her blev et reservefly indsat til at bringe de 41 passagerer frem til deres destination med en forsinkelse på omkring en time. Embraer-flyet, der var udsat for det særlige vejrfænomen, måtte i stedet blive på jorden i de følgende 28 timer.

Vendte om over Østrig
Tæt ved Frankfurt blev to fly ramt af lynet den 1. maj. Den første hændelse gik ud over et Airbus A321-fly fra Lufthansa, der kl. 09.40 var startet fra Frankfurt Lufthavn med kurs mod Athen. Ombord var 196 passagerer og seks besætningsmedlemmer.

Piloterne på Airbus-flyet besluttede, da man nåede sin flyvehøjde på 10.700 meter over Zell Am See i Østrig, at returnere til Frankfurt, da flyet var blevet ramt af et lyn under opstigningen. Hvorfor piloterne ventede med at vende om til flyvehøjden var nået, forlyder historien intet om.

Lufthansa fremskaffede et andet A321-fly til at bringe passagererne frem til den græske hovedstad med en forsinkelse på tre timer og 20 minutter. Derimod måtte det oprindelige fly blive på jorden i 13 timer, før det igen kunne komme i luften.

Torsdagens fjerde lyn-episode indtraf for et fly, der var under indflyvning til Frankurt Lufthavn. Et Boeing 787-8 Dreamliner-fly fra chilenske LAN Airlines var afgået fra Madrid kl. 15.15 med planlagt ankomst i Frankfurt kl. 18.00.

Under nedstigningen blev flyet ramt af et lyn, men landingen forløb uden problemer. Derimod var LAN Airlines tvunget til at udsætte returflyvningen via Madrid til Santiago de Chile med rutenummer LA705. Flyet kom først i luften efter 40 timers forsinkelse.