Fly med 11 syge besætningsmedlemmer

Et fly fra US Airways på vej fra Tel Aviv til Philadelphia måtte lande i Rom, da 11 besætningsmedlemmer og to passagerer var blevet syge undervejs. Præcis samme fly var udsat for en tilsvarende hændelse i maj måned.

Det hører til sjældenhederne, at en flyvning må afbrydes på grund af pludselig opstået sygdom hos besætningen.

Imidlertid var det, hvad der skete, da et Airbus A330-200 fly fra USA Airways med 129 passagerer og 14 besætningsmedlemmer natten til lørdag var på vej fra Tel Aviv til Philadelphia i USA.

Rutenummer US797 havde forladt Ben Gurion-lufthavnen kl. 23.30 og var et par timer inden i flyvningen, da 11 besætningsmedlemmer og to passagerer blev syge med røde og irriterede øjne samt opkastninger. På dette tidspunkt befandt US Airways-flyet sig i 11 kilometers højde omkring 300 kilometer nordøst for Rom.

Piloterne anmodede om at lande i Fiumicino-lufthavnen i Rom, og 30 minutter senere var flyet sikkert på jorden. Her blev samtlige 14 besætningsmedlemmer og de to syge passagerer bragt til hospitalet, hvoraf 11 blev udskrevet efter endt undersøgelse, mens tre besætningsmedlemmer blev indlagt.

Det var således 11 af de 14 besætningsmedlemmer, der blev syge undervejs, hvilket var kritisk for sikkerheden. Der var fire piloter ombord på flyet, der skulle gennemføre den næsten 13 timer lange flyrejse fra Israel til den amerikanske østkyst.

En talskvinde fra American Airlines Group, der er moderselskab for US Airways, har bekræftet episoden, der blev afsløret af italienske nyhedsmedier.Flyselskabet mistænker flyets aircondition-system for at være årsag til de pludselige sygdomsudbrud.

Samtlige passagerer blev ombooket til andre flyafgange, mens flyet med registreringen N289AY måtte forblive i Rom.

Tilsvarende hændelse i maj
Netop N289AY var impliceret i en tilsvarende hændelse den 19. maj i år på en flyning fra Venedig til Philadelphia. Dengang befandt flyet sig omkring 300 kilometer vest for Shannon i Irland, da piloterne besluttede sig for at vende om, da flere besætningsmedlemmer var blevet syge.

I første omgang første US Airways-flyet at få adgang til at lande i Heathrow Lufthavn ved London, men på grund af tæt trafik var det kun muligt, hvis piloterne fandt det nødvendigt at udsende et PAN-nødopkald.

I stedet blev det besluttet at lande i Dublin Lufthavn, hvor paramedicinere efterfølgende undersøgte tre besætningsmedlemmer, der var blevet utilpasse.

“Jeg var passager på denne flyvning og sat i den midterste del af Economy-kabinen. Omkring en time inde i flyvningen begyndte min kone at klage over kvalme, mens jeg selv havde fået hovedpine. Vi regnende med, at disse symptomer var rejsetræthed,“ skrev en passager dengang på luftfartssitet Aviation Herald.

Ifølge beretningen annoncerede piloterne, at man måtte vende om på grund af en medicinsk nødsituation grundet et problem med luftkvaliteten.

Efterfølgende blev passagererne ombooket eller sendt på hotel. I løbet af opholdet på hotellet rapporterede et stort antal passagerer om symptomer, der lignede kulilteforgiftning med hovedpine, svimmelhed og kvalme.

“Vi fandt det ejendommeligt, at ingen af passagererne fik mulighed for at indberette disse symptomer,“ skrev den pågældende passager.