Første Boeing 737 MAX blev præsenteret i december 2015. (Foto: Aka The Beav | CC 2.0)

Flyleasingselskab vil annullere køb af MAX-fly

Det irske flyleasingselskab Timaero har lagt sag an mod Boeing for svigt og misligholdelse af aftaler. Selskabet vil have et køb af 22 Boeing 737 MAX-fly annulleret.

Siden den 12. marts i år har Boeing 737 MAX haft internationalt flyveforbud efter de to dødsulykker med flytypen i henholdsvis Indonesien og Etiopien, der sammenlagt kostede 346 mennesker livet.

MAX-flyene har således været groundet i over ni måneder, og operatører af typen verden over venter på luftfartsmyndighedernes godkendelse af, at flyet igen kan gå på vingerne. Situationen har haft store konsekvenser for Boeing, der til januar midlertidigt stopper produktionen af MAX-fly.

Et af de selskaber, der har bestilt Boeing 737 MAX, er det irske flyleasingselskab Timaero. Selskabet med base i Dublin lagde i 2014 første ordre på flyet og har siden lagt bestilling på i alt 22 MAX-fly. Nu har selskabet imidlertid lagt sag an mod Boeing, og det ønsker at annullere købskontrakten. Det skriver det internationale nyhedsbureau Bloomberg.

Timaero har sagsøgt Boeing ved den føderale domstol i Chicago, og leasingselskabet lægger til grund, at den amerikanske flyproducent har svigtet og misligholdt aftalen om køb af de 22 fly. Timaero nævner, at selskabet stolede på Boeings forsikringer om, at MAX-flyene var sikre og ville blive leveret til tiden.

Søger erstatning på over en milliard
På nuværende tidspunkt skulle Timaero have modtaget fire Boeing 737 MAX, men selskabet har indtil videre kun fået leveret to fly, da der har været fuldt leveringsstop af typen siden groundigen. Ifølge sagsanlægget fra Timaero har Boeing nægtet at tilbagebetale selskabets forskud på køb af flyene.

Foruden ønsket om at annullere købet på MAX-flyene har Timaero besluttet at søge erstatning fra Boeing på minimum 185 millioner dollar, eller hvad der svarer til 1,24 milliarder kroner. Det irske selskab henviser til designfejl på flytypen, som førte til de to dødsulykker.

Paul Bergman, der er talsmand for Boeing, har afvist at kommentere på sagen over for Bloomberg.

Produktionsstop af MAX til januar
Tidligere på ugen meddelte Boeing, at produktionen af nye 737 MAX midlertidigt stoppes fra begyndelsen af januar 2020. Siden groundingen af flytypen i marts har Boeing fortsat med at producere flyet, hvilket betyder, at der nu står cirka 400 MAX-fly opbevaret.

I forvejen står de 300 MAX-fly, som nåede at blive leveret til flyselskaberne inden groundingen, også på jorden.

Boeing producerer MAX-flyene i Renton-anlægget uden for Seattle. Når det midlertidige produktionsstop af MAX træder i kraft til januar, skal flyproducenten overføre 12.000 ansatte til andre opgaver i produktionsfaciliteterne.

Siden den 8. april i år har Boeing i gennemsnit produceret 42 MAX-fly om måneden.

 

Relaterede artikler:

Boeing vil levere MAX-fly før endelig godkendelse

MAX-kunde lægger sag an mod Boeing

Officielt: Boeing stopper produktion af 737 MAX