Boeing 737 MAX 7 (Foto: Boeing | PR)

Officielt: Boeing stopper produktion af 737 MAX

Boeing drager nu konsekvenserne af den fortsatte grounding af 737 MAX-flyene. Produktionen af nye fly indstilles fra januar og indtil videre.

Siden søndag aften har bestyrelsen i The Boeing Company været samlet til det sædvanlige kvartalsvise bestyrelsesmøde, der afholdes over to dage i selskabets hovedkvarter i Chicago.

Et af punkterne på agendaen har været ledelsens forslag om midlertidigt at stoppe produktionen af 737 MAX-fly i produktionsanlægget i Renton uden for Seattle.

Flytypen har haft flyveforbud siden den 12. marts efter to dødsulykker i Indonesien og Etiopien, der samlet har kostet 346 mennesker livet, og der er endnu ikke udsigt til, at flyet kommer i luften foreløbigt. Således venter Boeing på, at de amerikanske transportmyndigheder (FAA) skal give tilladelse til at sende flyet tilbage i drift, og det forventes tidligst at ske i midten af februar eller i begyndelsen af marts.

Midlertidigt produktionsstop
Mandag aften har bestyrelsen derfor besluttet, at produktionen af nye fly midlertidigt skal indstilles fra begyndelsen af januar 2020.

Nyproducerede Boeing 737 MAX parkeret hos den amerikanske flyproducent. (Foto: SounderBruce | CC 4.0)

“Siden groundingen af ​​737 MAX har Boeing fortsat med at bygge nye fly, og der er nu cirka 400 fly til opbevaring. Vi har tidligere udtalt, at vi løbende vil evaluere vores produktionsplaner, hvis MAX-groundingen fortsætter længere, end vi forventede. Som et resultat af denne løbende evaluering har vi besluttet at prioritere levering af lagrede fly og midlertidigt standse produktionen på 737-programmet fra næste måned,” skriver Boeing i en pressemeddelelse.

Boeing anfører, at beslutningen er taget som følge af usikkerhed omkring timingen og betingelserne for flyenes tilbagevenden til drift samt godkendelse af et globalt træningsprogram og vigtigheden af ​​at sikre, at det er muligt at prioritere levering af de lagrede fly.

700 fly står på jorden
Lige nu er der omkring 700 MAX-fly på jorden, hvoraf 300 er ude hos flyselskaberne, mens omkring 400 færdigproducerede fly hober sig op overalt på produktionsområdet i Renton samt i Grant County International Airport i nærliggende Moses Lake.

Det midlertidige produktionsstop vil betyde, at omkring 12.000 Renton-ansatte midlertidigt skal overføres til andre opgaver på koncernens øvrige produktonsfaciliteter i Puget Sound-området. Boeing oplyser, at det ikke i første omgang vil være nødvendigt at sende medarbejdere hjem.

Før groundingen producerede Boeing i gennemsnit 52 fly per måned, men allerede den 8. april i år besluttede man at nedsætte produktionen med 20 procent, hvorfor der siden april hver måned gennemsnitligt har været produceret 42 fly. 

Når forbuddet ophæves har den amerikanske flyproducent planer om at levere op mod 60 til 70 MAX-fly per måned til sine kunder. Den hidtidige rekord for flest leverede fly fra Boeing 737-serien på én måned var i december sidste år. Her leverede Boeing 69 styk.

 

Relaterede artikler:

Boeing vil levere 70 MAX-fly om måneden

Boeing kan blive tvunget til at indstille MAX-produktion

Boeing nedsætter MAX-produktion med 20 procent