En Boeing 737 MAX 8 fra det amerikanske flyselskab Southwest Airlines. Foto: Southwest Airlines

Boeing vil levere MAX-fly før endelig godkendelse

Southwest og American udsætter MAX-flyvninger til marts 2020, mens Boeing håber at få lov til at levere nye MAX-fly til flyselskaber, før tilhørende pilotuddannelse er godkendt.

Flyproducenten Boeing håber at kunne levere 737 MAX-fly til flyselskaber inden årets udgang, selvom de amerikanske luftfartsmyndigheder, FAA, ikke har godkendt den tilknyttede pilotuddannelse. Det skriver den amerikanske finansavis The Wall Street Journal på baggrund af anonyme kilder med kendskab til sagen.

Boeing forbereder sig på, at flyveforbuddet mod 737 MAX kan blive ophævet så tidligt som i december, og samtidig diskuterer Boeing myndighederne, om det kan levere flyene til flyselskaberne, før selskabernes piloter har gennemgået den træning, der er nødvendig for at flyve de opdaterede MAX-fly, skriver Wall Street Journal.

Vil lette presset på Boeing
Ifølge den amerikanske avis er der nemlig øgede tegn på, at der vil være en forsinkelse mellem, at FAA ophæver flyveforbuddet og samme myndigheds godkendelse uddannelsen af piloter til flytypen. En tidligere levering af fly vil kunne lette presset på Boeing, som overvejer helt at indstille MAX-produktion midlertidigt som følge af det langvarige flyveforbud.

Ifølge Wall Street Journals kilder forventes pilotuddannelsen til MAX ikke at blive formelt godkendt før et antal uger efter, at FAA har certificeret MAX’en som sikker til flyvning. Boeing forventer dog stadig officielt, at man får en ny certificering af flytypen i december efterfulgt af en godkendelse af pilotuddannelsen i januar.

USA-selskaber udsætter MAX-flyvninger til marts
Mens Boeing og FAA diskuterer betingelserne for MAX-godkendelse og den tilhørende pilot-certificering, har de to største MAX-operatører i USA, Southwest Airlines og American Airlines, netop besluttet endnu en gang at udskyde tidspunktet for, hvornår flytypen kan indsættes i trafikprogrammet igen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Southwest Airlines, som er verdens største MAX-operatør, har tidligere annulleret alle sine 737 MAX-flyvninger indtil 8. februar 2020, men nu forventer selskabet først at indsætte flytypen igen fra 6. marts 2020. Samtidig oplyser selskabet, at tidspunktet risikerer at blive ændret igen.

American Airlines siger ligeledes, at det først forventer at kunne genoptage kommercielle flyvninger med MAX-flyene fra 5. marts 2020. Forinden forventer selskabet dog at kunne gennemføre MAX-testflyvninger med personale og inviterede gæster.

Både Southwest og American ønsker at træne alle deres 737 piloter, før de indsætter 737 MAX igen for at undgå de planlægningsproblemer, der kan opstå, hvis kun nogle piloter er i stand til at betjene flytypen.

 

Relaterede artikler:

Icelandair fjerner MAX frem til marts

Flyselskab fjerner MAX frem til oktober 2020

Norwegian fjerner MAX frem til slutningen af marts