Flypassager forsøgte at sætte ild til fly

En passager i et Airbus A320-fly fra Shenzhen Airlines forsøgte at sætte ild i flyet ved at overhælde sæderne med benzin og antænde med en lighter, mens flyet var i luften

Væskedirektivet har en god og præventiv virkning i de europæiske lufthavne. Anderledes er det åbenbart i Kina, hvor det lykkedes en flypassagerer at medbringe en lighter og benzin eller anden brændbar væske om bord på en kinesisk indenrigsflyvning.

Episoden indtraf i går kort efter midnat natten mellem lørdag og søndag. Et Airbus 320-200 fly fra Shenzhen Airlines med rutenummer ZH9648 skulle have forladt Taizhou kl. 21.15 med ankomst i Guangzhou kl. 23.25.

Flyet med 95 passagerer og ni besætningsmedlemmer var forsinket, og kort før landingen i Guangzhou forsøgte en passager pludselig at antænde ild flere steder i flyet ved hjælp af benzin, som blev antændt med en lighter.

Det lykkedes besætning samt tililende passagerer at overmande brandstifteren og samtidig slukke den antændte ild, skriver Aviation Herald.

Antændte ild ved nødudgang
Flyet kunne således uhindret forsætte indflyvningen til bane 02R i Guangzhou Baiyun International Airport. Efter landingen blev passagererne evakueret via redningsslisker, hvilket resulterede i, at to passagerer kom lettere til skade.

Det lokale politi i Guangzhou bekræftede sidenhen, at brandstifteren blev anholdt straks efter landingen.

Fotos fra hændelsen viser en sodsværtet nødudgang samt et sæde i flyets førsteklasse-kabine, som tydeligvis har været udsat for et forsøg på brand.

En passager har til det kinesiske medie Dushi Kauibao fortalt, at hændelsen skete omkring en halv time før landingen.

“Kabinepersonalet var i gang med at lave forberedelser til landingen, da de opdagede en brand ved en af flyets nødudgange. To stewardesser slukkede ilden med en brandslukker,“ forlyder det fra en passager, der også er citeret for at sige, at gerningsmanden havde en kniv på sig.

I forbindelse med, at den formastelige passager blev overmandet, blev han skubbet ind i førsteklasseskabinen forrest i flyet, hvor han yderligere forsøgte at sætte ild til en avis.

Hændelsen har skabt stor opmærksomhed i de kinesiske medier, da der i forvejen har været en del kritik af sikkerheden i de kinesiske lufthavne på baggrund af flere hændelser gennem den senere tid.

Foto: cyt-403