Luftrummet over Afghanistan. (Data fra Flightradar24.com)

Flyselskaber undgår at overflyve Afghanistan

En række europæiske flyselskaber, herunder Finnair, har af sikkerhedsmæssige årsager valgt at flyve udenom Afghanistan på ruter mellem Europa og Asien.

Mandagens kaotiske scener i Hamid Karzai International Airport i Kabul medførte, at lufthavnen mandag blev midlertidigt lukket, indtil sikkerheden igen kan kontrolleres. Det er amerikanske styrker, der midlertidigt har taget kontrollen over lufthavnen.

Det sker som følge af, at i hundredvis af afghanere trængte ind på lufthavnens område og forsøgte at komme ombord på militærfly og civile fly, der var på vej væk fra millionbyen i en større evakueringsaktion. Under urolighederne er 10 personer omkommet, bekræfter de amerikanske myndigheder til de internationale nyhedsbureauer.

Turkish Airlines ud i sidste øjeblik
Et af de sidste kommercielle fly, der mandag forlod den internationale lufthavn i Kabul, var en Boeing 777-300ER fra Turkish Airlines, der mandag morgen ankom til Kabul til Istanbul. Efter flere forsøg på at komme væk fra lufthavnen, lykkedes det Boeing 777-flyet fem timer efter tidtabellen at komme på vingerne og flyve tilbage til Istanbul. Ombord på det 349-sæder store fly var i alt 324 evakuerede tyrkiske statsborgere.

Med den midlertidige lukning af lufthavnen har selskaber som Air India, Emirates, flydubai, Pakistan International Airlines og Turkish Airlines indstillet operationerne til og fra lufthavne., hvor der lige nu befinder sig lidt mere end 20 fly på jorden. Det er militærfly, civile passagerfly fra tre afghanske indenrigsselskaber samt et par mindre jetfly fra FN.

Sent mandag aften havde de amerikanske styrker atter fået kontrol over lufthavnen, men der er tirsdag morgen ikke anmeldt internationale ruteflyvninger til Kabul.

Undergår overflyvninger
Mens lufthavnen i Kabul midlertidigt er lukket, så er luftrummet over Afghanistan heller ikke sikkert i øjeblikket. Allerede søndag valgte British Airways, Virgin Atlantic og United Airlines ikke at benytte afghansk luftrum, og i løbet af mandagen fulgte mange andre selskaber efter, blandt andre Air France, Finnair, Lufthansa, China Airlines, Korean Air, Singapore Airlines og Qatar Airways.

Det berører blandt andet ruterne til Europa fra Indien, Singapore, Thailand og Vietnam, hvor der kan blive en forlænget rejsetid, hvilket Finnair bekræfter i et tweet.

 

Overflyvning på eget ansvar
Beslutningerne om at undgå overflyvninger er taget i kølvandet på et NOTAM (Notice to Airmen, red.), der mandag er blevet sendt ud fra luftfartsmyndighederne i Afghanistan.

Heraf fremgår det, at luftrummet over Kabul er blevet frigivet til militæret,  hvorfor det anbefales fly i transit gennem luftrummet at omlægge ruten til en anden luftkorridor.

“Fly i transit gennem Kabul FIR (luftrum over Kabul-området, red.)  vil være i ukontrolleret luftrum og på eget ansvar,” hedder det i det omtalte NOTAM.

 

Relaterede artikler:

Danske fly på hemmelig mission til Pakistan

Erfaren flykaptajn: “99 ud af 100 ville have fløjet”

Udfordrende natflyvninger til Afghanistan