Flyselskaber vender tilbage til New York

To europæiske flyselskaber vender først på sommeren tilbage til New York efter henholdsvis 20 og 14 års fravær.

Den europæiske luftfart har det bedre end i mange år. Flyselskaber i hobetal genåbner ruter, der blev lukket som følge af tidligere tiders økonomiske kriser, svigtende efterspørgsel samt konsolidering af den interkontinentale trafik i store hubs.

De lave oliepriser i kombination med nye og mere driftseffektive fly har fået flyselskaberne til at hive de gamle rutekort op af skuffen for at identificere nye rutemuligheder.

Det er blandt andet sket hos Air Serbia, der tidligere hed JAT Yugoslav Airways frem til 2003. I 1996 lukkede selskabet ruten fra Beograd til New York-JFK, der dengang blev opereret med fly af typen DC-10. Den 23. juni genåbner ruten således fra Beograd´s Nikola Tesla-lufthavn, og nu skal der i stedet benyttes et nyt Airbus A330-200 fly, der bliver leaset fra indiske Jet Airways, der ligesom Air Serbia tilhører Etihad Airways Partners.

“Dette er en stor og positiv begivenhed for Serbien. Der er ingen flyforbindelse til USA fra andre steder i regionen, hvorfor der er en så stor interesse for dette udspil fra Air Serbia,“ siger Serbiens statsminister Aleksandar Vucic.

Air Serbia vil flyve fem gange ugentligt til New York, og tidtabellen er tilrettelagt, så der bliver gode transferforbindelser fra andre store byer i Balkan-regionen. Rutenummeret bliver JU500/JU501 og er præcis det samme, som JAT Yugoslav Airlines anvendte for 24 år siden.

Til New York og Boston
Et andet flyselskab, der atter vil prøver kræfter med New York er Star Alliance-selskabet TAP Portugal. Siden JetBlue-grundlæggeren David Neeleman via konsortiet Atlantic Gateway er indtrådt som medejer af det portugisiske flyselskab, er der sat mange ting i gang.

Den 11. juni åbner TAP en daglig rute fra Lissabon til Boston, og den 1. juli følger selskabet efter med en rute til New York-JFK, der også får daglig betjening. Ruten blev tidligere fløjet frem til 2002. I forvejen flyver TAP til New York-Newark og Miami, mens Newark også opereres to gange om ugen fra Porto.

“Det er virkelig fantastisk at vi kan udvide TAP´s internationale netværk til fire gateways i USA og dermed tilbyde de nordamerikanske rejsende lette og behagelige flyvninger til Lissabon og derfra videre til andre destinationer,“ siger Fernando Pinto, der er koncernchef i TAP Portugal

Udover de to nordamerikanske ruter kan TAP løfte sløret for et tæt samarbejde med JetBlue, der er det femtestørste flyselskab i USA. Netop JetBlue har hovedbase i New York-JFK samt et stort hub i Boston-Logan International Airport.TAP vil benytte JetBlue´s Terminal 5 i New York-JFK og Terminal C i Logan, således at der kan skabes smidige og effektive transfer-muligheder.

To nye Airbus A330-200 fly vil blive indsat på de nye ruter. De vil blive udstyret med helt nye kabiner med 20 lie-flat-bed sæder på Executive Class, 104 sæder i Economy Plus samt 147 sæder i Economy Class. Den nye kabinekonfiguration skal danne rammen om en opgradering af kabinerne i samtlige 14 A330-fly fra 2017 og fremad.