Flyskrækkursus til lavpris

Det britiske lavprisflyselskab easyJet tilbyder nu kurser mod flyskræk. Ligesom selskabets flyvninger er også kurset til lavpris. For kun 1.195 kroner kan man muligvis slippe af med sin flyskræk hos easyJet.

Fearless Flyer Course“ er navnet på et nyt koncept, som det britiske lavprisflyselskab easyJet netop har lanceret. Det handler i al sin enkelthed om, at få personer med flyskræk til at føle sig trygge, så de i fremtiden kan gå om bord i et easyJet-fly eller et fly fra et andet selskab.

Kurserne afvikles indledningsvis iløbet af november måned i henholdsvis Glasgow, Newcastle og Bristol. Kurser strækker sig over to af hinanden uafhængige dage og koster 129 pund, eller hvad der svarer til 1.195 kroner. Ifølge easyJet er det halv pris af, hvad tilsvarende kurser koster hos andre flyselskaber eller hos private aktører.

Undervisningen er lagt i hænderne på Lawrence Leyton, der er kendt fra TV-programmet “Fear of Flying“ fra den britiske TV-kanal Channel 4.

Kurser er tilrettelagt over to forskellige datoer med 3 – 4 dages mellemrum. Den første dag varer kurset omkring tre timer. Her bliver alle misforståelser og fordomme omkring risikoen ved flyvning talt igennem og aflivet godt og grundigt. Herudover lærer kursisterne forskellige teknikker til at behandle flyveangst.

Anden halvdel af kurset handler om at flyve. Her skal kursisterne ud på en specialflyvning tilrettelagt af easyJet med en erfaren kaptajn i cockpittet og særligt uddannet kabinepersonale, der kan tage sig ekstra godt af de skeptiske passagerer om bord på Airbus A320-flyet.

Flyvningen foregår fra en lufthavn tæt på kursusstedet og er tilrettelagt som en slags rundflyvning i området. Flyveturen varer cirka en time. Ønsker man at have en ven eller et familiemedlem med undervejs på turen, koster der blot 45 pund (420 kroner) for ledsageren.

Principielt kan danskere deltage i eksempelvis kurset i Bristol, da easyJet netop har åbnet en rute dertil fra København. Men det forudsætter naturligvis, at man er i stand til at gennemføre den 2 timer og 10 minutter lange flyrejse fra Københavntil byen i det sydvestlige England tæt på Wales.

Danske kurser mod flyskræk
SAS gennemførte i en årrække kurser mod flyskræk, da selskabet havde SAS Flight Academy. I 2007 solgte SAS flyakademiet, som sidenhen er blevet fusioneret med Oxford Aviation Academy. Dermed sluttede også SAS-kurserne mod flyskræk.

I dag er det den private virksomhed Flytryg, der afholder kurserne i Oxford Aviation Academy på Amager. Prisen er 9.625 kroner for et tre-dages kursus inklusiv kursusmaterialer, forplejning og en flyvning med SAS, men dog uden overnatning.

En pilot og tidligere flyveplanlægger i SAS har etableret virksomheden Farimag, der også behandler flyskræk, Her er prisen 425 kroner for en enetime af 60 minutters varighed, og dem skal man regne med at bruge flere af. Coachen Malte Lange hævder derimod, at han kan kurere flyskræk på 20 minutter ved hjælp af NLP. For 199 kroner kan man downloade en lydbog, der skulle afhjælpe flyveangsten.

I dag anbefaler SAS, at man køber bogen “Flyskræk – og historien om psykologen, der ikke turde flyve“. Bogen er skrevet af SAS-piloten Sanne Røhe og psykologen Mette Kroier og henvender sig til alle, som har flyskræk eller har en flyvefobi, men også til pårørende til en med flyskræk i deres nærhed. Forfatterne til bogen har oprettet en særlig Facebookgruppe, hvor man kan læse mere om bogen og stille spørgsmål.

Alt i alt en bred vifte af tilbud til forskellige priser og angiveligt også med forskellig effekt. Men for flyveangste er det værd at forsøge sig med. Vi kan her citere den danske teolog og filosof Søren Kierkegaard:“Den, som vover, mister fodfæstet for en stund. Den, som ikke vover, mister hele livet.“