Boeing 787-8 Dreamliner fra LOT.

Første Dreamliner på europæiske hænder

Polske LOT modtog torsdag sit første eksemplar af Boeing 787 Dreamlineren. Dermed har det første europæiske luftfartsselskab fået drømmeflyet i flåden. Om fem måneder er det Norwegians tur.

Polens premierminister Donald Tusk stod forrest i modtagelseskomiteen, da det polske luftfartsselskab LOT’s første Boeing 787 Dreamliner-fly med registreringsbogstaverne SP-LRA torsdag landede i Warszawa’s Chopin lufthavn.

For mere end et år siden satte japanske ANA som det første selskab i verden den første Dreamliner i drift. Men først nu bliver det et europæisk selskabs tur til at indlemme det supermoderne og brændstofeffektive fly i sin flåde. Og polakkerne sparer da heller ikke på de retoriske udfoldelser.

“Dette er et historisk øjeblik for LOT,“ siger Marcin Pirog, administrerende direktør i LOT.

“Jeg er overbevist om, at tilgangen af ​​Dreamlineren til flåden hos ​en af ​​verdens ældste flyselskaber er et afgørende øjeblik, som vil indvarsle en ny æra i den europæiske luftfart. Jeg tror også, at det er starten på en spændende rejse for LOT med det mest moderne passagerfly i verden,” siger Marcin Pirog.

LOT har bestilt i alt otte eksemplarer af Dreamlineren. Det første eksemplar vil blive sat i fast rutefart mellem Warszawa og Chicago, hvor mange udlandspolakker bor, fra den 16. januar. I december og januar vil selskabet bruge flyet på udvalgte flyvninger inden for Europa. Byer som Prag, Frankfurt og London er på programmet for flyvningerne, der skal fungere som træning for piloter og kabinepersonale. LOT oplyser til CHECK-IN.dk, at det dog ikke er planen at anvende flyet på én eller flere flyvninger mellem Warszawa og Københavns Lufthavn.

I Oslo og Stockholm er flyspotterne lidt mere heldigt stillede. Til april næste år modtager Norwegian nemlig sin første Dreamliner, som fra slutningen af maj indsættes på selskabets kommende langdistanceflyvninger fra Oslo og Stockholm til Bangkok og New York. Og allerede i juni følger fly nummer to ud af i alt otte efter.

LOT var ikke de eneste, der modtog deres første Dreamliner torsdag. Også hos Qatar Airways i Doha var der modtagelsesceremoni.

Qatar Airways er det første flyselskab i Mellemøsten, som flyver med dette spektakulære fly og i de kommende år bliver yderligere 60 lignende fly leveret.

Den 13 timer lange jomfrurejse gik fra Seattle, hvor Boeing har hovedkontor. Om bord var Qatar Airways CEO Akbar Al Baker sammen med ca. 100 passagerer bestående af internationale medier, Qatar Airways og Boeings ledelser og leverandører, som har været involveret i projektet omkring Dreamlineren.

Fra den 20. november begynderQatar Airwaysat flyve strækningen Doha-Dubai for, at personalet hos Qatar Airways kan lære maskinen at kende. Derefter indsættes den på én af de fem daglige afgange Doha-London Heathrow. I løbet af de kommende uger vil flere fly blive leveret og indledningsvis bliver de indsat på ruterne til Zürich, Frankfurt og Delhi.