Finnair A350-900 winglet. (Foto: Finnair)

Første Finnair-overskud i januar-kvartal i 10 år

Finnair hentede et overskud hjem i årets tre første måneder. Det er 10 år siden, at det sidst skete for det finske flyselskab.

Flyselskaberne i Europa har ikke for vane at præstere overskud i årets første kvartal. Men det lykkedes for Finnair, der netop har præsenteret et driftsresultat på seks millioner euro, hvilket svarer til 45 millioner kroner. Året før var der i samme periode et underskud på 10 millioner euro, eller godt 75 millioner kroner.

Fremgangen sker på baggrund af en passagerstigning på 15,9 procent, således at i alt tre millioner passagerer rejste med Finnair i første kvartal. Samtidig blev belægningen øget med 1,5 procentpoint fra 81,4 til 82,9 procent.

Samtidig øgede Finnair kapaciteten med 21,1 procent i hele kvartalet, og forventingen er en kapacitetsvækst på 15 procent for hele året.

“Det glæder mig, at vi for første gang i 10 år opnået et positivt result i første kvartal med et rekordhøjt antal passagerer og en udvidelse af vores kapacitet med en femtedel i et kvartal, der traditionelt er svagt for os. Jeg ønsker at takke alle ansatte i Finnair for deres indsats og for at yde det ekstra, der har gjort væksten mulig og for at betjene vores kunder på den bedste mulige måde,” siger koncernchef Pekka Vauramo.

Udfordrende konkurrence
Finnair har haft stor succes men sin nichestrategi, hvor Helsinki Airport er en naturlig genvej mellem Asien og Nordeuropa. Men i fremtiden bliver det sværere at fastholde den position, da Finnair bliver presset fra blandt andet de stenrige flyselskaber i Mellemøsten.

Ligesom det er tilfældet i Danmark, Norge og Sverige, kommer Emirates og Qatar Airways fremover til at spille en større rolle i forhold til trafikken til Asien samt til Australien og New Zealand.

Qatar Airways har fløjet fra Doha til Helsinki siden oktober 2016 og betjener i dag ruten med to daglige flyvninger, hvoraf den ene er med Boeing 787-8 Dreamliner og den anden med Airbus A320-200. Herudover har flydubai netop meldt sin ankomst til Helsinki fra 11. oktober. Der flyves dagligt fra Dubai med Boeing 737 MAX 8 i et codeshare-samarbejde med Emirates.

“Markedet er fortsat meget konkurrenceintensivt, og Finnair forventer øget konkurrence, da eksisterende og nye operatører øger kapaciteten, specielt på de ruter der forbinder Europa med Asien og Nordamerika,” forklarer Finnairs koncernchef.

Finnair besluttede i sidste måned at fremskynde leveringen af to Airbus A350-900, der oprindeligt skulle have været leveret i 2022 og 2023. Nu kommer de i henholdsvis 2019 og 2020, således at Finnair er bedre rustet til at modstå konkurrencen i markedet.

 

Relaterede artikler:

Første flydubai-rute til Norden

Finnair øger passagertal med 17 procent

Finnair fremskynder A350-levering

Finnair vil købe op til 30 nye fly

Milliardoverskud hos Finnair