Første skridt mod Ryanair-overenskomst i Italien

Ryanair har skrevet under på en anerkendelsesaftale med den italienske fagforening ANPAC, og det er først skridt på vejen mod en overenskomst for flyselskabets piloter i Italien.

Torsdag var en glædens dag for Ryanair og flyselskabets italienske piloter.

Ryanair og ANPAC (Italian Airline Pilots Association) har nemlig indgået en såkaldt anerkendelsesaftale, oplyser Ryanair i en pressemeddelelse. Den formelle aftale er ikke en endelig overenskomstaftale, men den er udtryk for, at der er gensidig anerkendelse, og næste skridt er så at indlede forhandlinger om en decideret overenskomst.

ANPAC vil fremover være den eneste fagforenings-repræsentant for de italienske piloter. Ryanair roser fagforeningen for at have været positive og konstruktive, siden parterne begyndte at afholde møder for små otte uger siden.

Anerkendelsesaftalen med ANPAC er et yderst positivt skridt for Ryanair, fordi næsten 80 af flyselskabets over 400 fly har base i Italien. Og cirka 20 procent af lavprisflyselskabets piloter har italiensk base.

Positive samarbejder
Ryanair glæder sig til samarbejdet med ANPAC og det nyvalgte ANPAC Ryanair Company Council for at indgå en CLA (Collective Labour Agreement) for flyselskabets italienske piloter.

”Vi er glade for at kunne meddele denne italienske anerkendelsesaftale med ANPAC på vegne af vores ansatte i Italien. Denne aftale bekræfter Ryanair-bestyrelsens beslutning i december om at anerkende fagforeninger,” siger Eddie Wilson, personaledirektør i Ryanair.

”Det faktum, at vi har leveret lønstigninger på op til 20 procent for de fleste af vores piloter, og anerkendelsesaftaler på vores to største markeder, Storbritannien og Italien, som sammen repræsenterer over 45 procent af vores piloter, viser, hvor konstruktive Ryanair er i forhold til at udvikle samarbejder med de fagforeninger, der er villige til at arbejde sammen med os.”

Britisk fagforenings-aftale
Ryanair var i mange år modstander af aftaler med fagforeninger, men i december sidste år vendte billedet, da det store lavprisflyselskab ændrede holdning. Nu blev fagforeningerne anerkendt for deres ret til at indgå kollektive overenskomster på vegne af Ryanair-piloterne.

Kursændringen førte til, at Ryanair i slutningen af januar indgik den første formelle aftale, og det skete med BALPA (British Airline Pilots Association). Selskabets piloter i Storbritannien udgør samlet 25 procent af pilotstyrken.

Eddie Wilson fortæller endvidere, at Ryanair gør store fremskridt med fagforeninger i andre større EU-lande. Flyselskabet håber, at man i de kommende uger og måneder kan underskrive flere anerkendelsesaftaler med pilot- og kabinebesætningsfagforeninger.

 

Relaterede artikler:

Ryanair indgår aftale med fagforening

Italienske fagforeninger vil strejke mod Ryanair

FPU: Stadig langt til overenskomstforhandlinger med Ryanair

Ryanair skal snart mødes med dansk fagforening

Ryanair-overenskomst kan tage op til et år