Fokker 100 styrtet ned kort efter start

Mindst 12 mennesker er natten til fredag dræbt i flystyrt i Kasakhstan med Fokker 100 jetfly fra det lokale flyselskab Bek Air.

(Opdatering: Myndighederne i Kasakhstan har justeret dødstallet ved flystyrtet fra 15 til 12 personer)

Et flystyrt i Kasakhstan har natten til fredag dansk tid kostet mindst 12 mennesker livet. Flyet – et Fokker 100 fra selskabet Bek Air – havde 95 passagerer og fem besætningsmedlemmer om bord, da det styrtede ned kort efter start fra Almaty i Kasakhstan.

Foruden de dræbte meldes 35 personer kvæstet ved flystyrtet, og heraf er 17 i kritisk tilstand.

Jetflyet var lettet fra lufthavnen i Almaty kl. 07.21 lokal tid på en indenrigsflyvning til Kazakhstans hovedstad Nur-Sultan (tidligere kendt som Astana), da det kort efter start tabte højde.

Ramte betonmur og bygning
Flyet styrtede mod jorden, hvor det først fløj gennem en betonmur, før det ramte en mindre bygning, meddeler Kasakhstans myndigheder. Den bygning, som blev ramt, ligger i et beboelsesområde i nærheden af den ene ende af banen i Almaty-lufthavnen.

Fokker 100-flyets skrog knækkede over i flere dele ved styrtet, men der udbrød ikke brand. Redningsmandskab var tidligt fredag morgen dansk tid fortsat på stedet for at redde overlevende ud af flyet, oplyser lufthavnen i Almaty ifølge Reuters.

En af de overlevende passagerer har ifølge nyhedsbureauet AP fortalt, at flyet begyndte at ryste mindre end to minutter efter at være lettet.

Årsagen til flystyrtet er endnu ukendt, men de kasakhstanske luftfartsmyndigheder har som følge af flystyrtet besluttet at suspendere Bek Airs AOC (driftstilladelse, red.). Det ulykkesramte fly blev angiveligt fløjet af to erfarne piloter på henholdsvis 58 og 54 år.

23 år gammelt fly
Det mere end 23 år gamle Fokker 100-fly med registreringen UP-F1007 har været en del af Bek Airs flåde siden 2013. Det hollandsk producerede fly har tidligere fløjet for blandt andet tyske OLT Express.

Bek Air blev etableret i 1999 og driver en række indenrigsruter til og fra 12 lufthavne i Kasakhstan. Selskabets flåde består af 10 Fokker 100-fly med en gennemsnitsalder på over 27 år.

Selskabet bestilte tidligere i år 10 nye mellemdistance-jetfly af typen Irkut MC-21 fra den russiske flyproducent Irkut, som er en del af det ligeledes russiske United Aircraft Corporation.

 

Relaterede artikler:

Pilotfejl årsag til fatalt Flydubai-styrt

Tilisede fartmålere kan være skyld i russisk flystyrt

Tre udlændinge blandt ofrene for russisk flystyrt