Berlins uåbnede storlufthavn Brandenburg kan meget vel blive et museum, lyder det fra airberlin.

Formand: Berlin-lufthavn kan åbne i 2016

Bestyrelsesformanden for den skandaleramte Berlin Brandenburg Lufthavn vurderer, at lufthavnen kan åbne i 2016. Næsten fem år senere end planlagt.

Skandalen – der med tiden er gået hen og blevet en farce – om Berlins nye Brandenburg-storlufthavn vil tilsyneladende ingen ende tage.

Oprindeligt var lufthavnen planlagt til at åbne i oktober 2011 og afløse de to nedslidte Berlin-lufthavne Tegel og Schönefeld. Det blev i første omgang udskudt til den 3. juni 2012. Men få uger før den store dag var man nødt til at aflyse åbningen. Det skyldtes, at brandmyndighederne ikke ville godkende lufthavnens ventilationssystem. Tests viste nemlig, at systemet ikke var i stand til at fjerne røgen fra en brand i terminalen hurtigt nok. Desuden var der problemer med lufthavnens sprinklersystem.

Herefter er åbningen blevet udskudt flere gange og bestyrelsen holdt op med at opstille nye åbningsdatoer. Men nu tager bestyrelsesformand Hartmut Mehdorn bladet fra munden forud for et møde i dag med ejerne af lufthavnen. Og Mehdorns udmelding er ikke just godt nyt.

Han vurderer nemlig nu, at man kan risikere, at lufthavnen først åbner i 2016. Næsten fem år senere end oprindeligt planlagt.

Mennesketom terminal
Sidste år luftede samme Mehdorn muligheden for at man kunne lave en blød opstart, hvor få selskaber fik lov til at operere 10 daglige flyvninger fra lufthavnen, der ligger syd for den nuværende Schönefeld-lufthavn. Men den plan er droppet igen.

Når man letter fra den nedslidte tidligere DDR-lufthavn Schönefeld kan man se den nye lufthavns enorme mennesketomme terminalbygning og de tomme standpladser. Når Brandenburg en dag åbner bliver Schönefelds nuværende landingsbane den ene af Brandenburgs to parallelbaner.

En skændsel for Tyskland
Airberlin har flere gange luftet sin store utilfredshed med lufthavnskaoset, som betyder, at airberlin er tvunget til fortsat at bruge den stærkt nedslidte og overbelastede Berlin Tegel Lufthavn.

”Problemerne med Berlin Brandenburg lufthavnen er en skændsel for hele Tyskland, som ellers står for fremragende ingeniørarbejde,” sagde airberlins daværende kommercielle direktør, Paul Gregorowitsch, i august 2012 til CHECK-IN.dk.