Facaden i den nye Berlin Brandenburg-lufthavn. Foto: Flughafen Berlin Brandenburg (FBB)

Forsinket Berlin-lufthavn skal bruge 2,2 mia. kroner

Den stærkt forsinkede Berlin Brandenburg Airport har brug for over to milliarder kroner, hvis den skal overleve til åbningen 31. oktober. Forbundsdagen har onsdag tilkendegivet at hjælpe lufthavnen.

Den nye storlufthavn Berlin Brandenburg (BER) slår efter planen dørene op i slutningen af oktober. Lufthavnen skulle være åbnet for ni år siden, men forskellige problemer har udsat åbningen gang på gang.

Nu er den nye tyske hovedstadslufthavn løbet ind i yderligere problemer, der denne gang omhandler pengemangel. Lufthavnen har således anmodet om yderligere 300 millioner euro, eller hvad der svarer til 2,23 milliarder kroner. Forbundsdagen har onsdag aften meddelt ifølge Der Tagesspiegel, at den vil sikre den nødvendige økonomiske hjælp, så lufthavnen undgår konkurs. Pengene skal komme fra delstaterne Brandenburg og Berlin samt den tyske regering.

Det var finansminister Bettina Hagedorn, der havde skrevet et brev til Forbundsdagens budgetudvalg for at anmode om flere milliarder til den skandaleramte lufthavn. Den ekstra finansiering til lufthavnen skal indebære en direkte finansiel indsprøjtning på 99 millioner euro, mens de resterende 201 millioner euro skal betales som et lån i den nærmeste fremtid. Dette vil sikre lufthavnens likviditet i 2020, lyder det i brevet.

Kan få brug for yderligere milliarder
Hvis coronakrisen fortsætter, kan Berlin Brandenburg-lufthavnen få brug for yderligere penge. Ifølge Der Tagesspiegel afslører interne dokumenter, at storlufthavnen i værste fald kan få brug for i alt 700 millioner euro (5,2 milliarder kroner, red.) i løbet af 2021. Dette kan komme på tale, hvis de lave passagertal fortsætter som hidtil under coronakrisen.

Den første del af finansieringen skal helst lande senest i oktober for at sikre likviditeten, står der i brevet til Forbundsdagen. Det er uvist, præcis hvornår den ekstra finansiering lander, men onsdagens tilkendegivelse fra Forbundsdagen betyder, at storlufthavnen fortsat kan stile mod at åbne 31. oktober 2020.

Berlin Brandenburg skal fremover håndtere den samlede trafik fra Berlin, da både Berlin Tegel og Berlin Schönefeld lukkes som selvstændige lufthavne. Den nye storlufthavn er dog baseret på infrastruktur fra netop Schönefeld.

Opførslen af Berlin Brandenburg begyndte helt tilbage i 2006, og åbningsdatoen blev oprindeligt sat til 30. oktober 2011. Problemer med tekniske installationer og brandsikring har blandt andet været med til at udskyde indvielsen flere gange.

 

Relaterede artikler:

Schönefeld bliver til BER den 25. oktober

Ny Berlin-lufthavn udvider allerede inden åbning

Berlin-lufthavn får lov at fortsætte