Boeing 737-400F fra Bluebird Nordic (Foto: Anne Zvereva | CC 2.0)

FPU afblæser konflikt mod islandsk flyselskab (opd.)

FPU har tirsdag besluttet at suspendere den varslede konflikt mod islandske Bluebird Nordic, der ikke har ønsket at indgå overenskomster for piloterne på flyvningerne ud af København.

Flyvebranchens Personale Union (FPU) har længe været af den opfattelse, at det islandske fragtflyselskab Bluebird Nordic benytter “falske selvstændige” piloter på selskabets operationer fra det, som den danske fagforening opfatter som en base i Københavns Lufthavn.

Derfor blev der forleden sendt andet konfliktvarsel afsted, således at en konflikt i givet fald skulle have været trådt i kraft den 1. maj. Det skriver FPU-mediet Luftfart.nu. FPU er af den opfattelse, at det islandske flyselskab har en base i Københavns Lufthavn med tilknyttede piloter fra et hollandsk rekrutteringsbureau, som har erstattet piloter, der tidligere var organiseret i den islandske pilotforening. 

”Alle informationer peger på, at selskabet har en base i København. Derfor har vi nu sendt andet konfliktvarsel og et overenskomstforslag. Vi er meget bekymrede over de meldinger, vi får fra Island og over selskabets kontrakter i det hele taget. Det er helt uhørt at fyre alle fastansatte piloter og i stedet tilkendegive, at man vil bruge selvansatte piloter. Det lugter langt væk af social dumping og elendige vilkår,” sagde Anders Mark Jensen, næstformand i FPU, da konfliktvarslet blev sendt afsted.

Konfliktvarsel er suspenderet
FPU mener at have fået vished for, at mellem seks og otte selvstændige piloter arbejder fra en base i København, men disse piloter kommer FPU ikke til at organisere. Bluebird Nordic meddelte sent tirsdag eftermiddag gennem deres danske advokat, at de trækker sig fra basen i Københavns Lufthavn, hvorfor FPU har suspenderet det fremsendte konfliktvarsel.

”I stedet for at forhandle nogle ordnede vilkår på plads for deres piloter, vælger selskabet at flytte deres base. Det er ærgerligt for piloterne, at selskabet ikke valgte forhandlingsvejen,” lyder det fra FPU’s næstformand.

Ét fly i fast beskæftigelse fra CPH
Bluebird Nordic, der i dag er ejet af Avia Solutions Group med hovedkontor på Cypern, beskæftiger i dag seks Boeing 737-400F. Fem af flyene opererer på markeder i Storbritannien, Irland, Italien, Frankrig, Tyskland, Belgien og Tjekkiet, mens et enkelt fly, TF-BBL, tilsyneladende er beskæftiget fra København Lufthavn med et fast ruteprogram til Bergen, Stavanger og Køln.

Bluebird Nordic drives på baggrund af en kommerciel driftstilladelse, der er udstedt af de civile luftfartsmyndigheder i Island.

I Avia Solutions Group er det islandske flyselskab et søsterselskab til litauiske Avion Express og lettiske SmartLynx Arlines.

 

Relaterede artikler:

Konfliktvarsel mod Atlantic Airways

Konfliktvarsel mod lettisk Primera Air-selskab

Ærgrelse over læk af konfliktvarsel