Gensyn med Finnair i Billund

I perioden fra 4. juni til 6. august vender Finnair tilbage til Billund Lufthavn med tre ugentlige sommerflyvninger fra Helsinki. Det er fjerde år i træk, at der er charterflyvninger direkte fra Helsinki til den jyske lufthavn, der ikke i øjeblikket har ruteforbindelse til den finske hovedstad.

Billund Lufthavn har Legoland og Lalandia som direkte naboer til lufthavnen. Det betyder, at den internationale jyske lufthavn i stigende grad får mulighed for at tiltrække charter- og specialflyvninger med indkommende gæster til områdets attraktioner.

I den kommende sommer vender Finnair tilbage til Billund Lufthavn med et sommerprogram bestående af tre ugentlige rotationer fra 4. juni til 6. augustmed et Airbus A319-fly fra Helsinki.

Det er Finnair Leisure Flights, der er en charterdivision af det nationale finske luftfartsselskab, der opererer flyvningerne. Rejsearrangøren er Matka Vekka, der igennem de senere år også har benyttet Primera Air og Air Finland til den særlige sommeropgave.

Netop Primera Air har i sommeren 2012 valgt at etablere charterflyvninger fra Reykjavik til Billund i perioden 22. maj til 29. september. Det er således et et marked,hvori der kan konstateres en god udvkling.

“Det er noget, som vi arbejder på i andre markeder. Der er et stort potentiale fra det meste af Norden,“ siger marketingchef Jesper Klausholm fra Billund Lufthavn.

Manglerfast ruteflyvning til Helsinki

Selvom Billund Lufthavn naturligvis er glade for de tre ugentligereturflyvninger fra Helsinki til Billund i sommersæsonen, efterspørger lufthavnen dog i højere grad en fast rute til den finske hovedstad.

Helsinki Airport er et vigtigt knudepunkt for trafikken til Asien, hvilket BIllund Lufthavn har erfaring med fra den lange periode, hvor Sun-Air of Scandinavia opererede på ruten til Helsinki.

I foråret 2011 valgte Sun-Air imidlertid at flytte ruten nordpå, således at Aarhus Lufthavn blev udgangspunkt for flyvningerne til Finland. Men ruteøkonomien var ikke bedre end i Billund, og fredag den 20. januar blev der for sidste gang kaldt ud til flyet fra Aarhus til Helsinki.

I stedet sætter de jyske lufthavne deres lid til det nyetablerede finsk-britiske Flybe Nordic, der har et erklæret mål om fra 2013 at etablere direkte ruter fra blandt andet Helsinki til flerejyske lufthavne.

Udover at tilbyde point-to-point trafik harFlybe Nordicogså codeshare-aftaler med Finnair, der ejer 40 % af selskabet.

Hvorvidt Finnair har tålmodigheden til at vente til 2013 og risikere at miste markedsandele i Vestdanmark er tvivlsomt. Derfor kan det ikke udelukkes, at Finnair bliver tvunget til selv at etablere en rute fra Helsinki til Jylland, før Flybe kan melde klar til den fortsatte ekspansion i Danmark.