Gert Foged Brask (privatfoto)

Greenland Express: Køb trygt billet hos os!

Det nye virtuelle flyselskab Greenland Express udsteder en tryghedsgaranti overfor kunderne. Vi får ikke penge fra kreditkortselskabet, før rejsen er afsluttet, hævder selskabets administerende direktør.

Etableringen af det virtuelle flyselskab Greenland Express har budt på mange udfordringer for iværksætteren Gert Brask. Først måtte han vente i lang tid med at få beflyvningstilladelsen hos de grønlandske myndigheder, hvorefter projektet midlertidigt kuldsejlede, da investorerne sidste år trak sig.

Nye investorer er kommet til, og islandske Air Arctic meldte sig på banen som ny samarbejdspartner for et par måneder siden. Det samarbejde er sidenhen skrinlagt, da islændingene ifølge Gert Brask ingen penge havde alligevel. Samtidig har Gert Brask kæmpet med en tvangsopløsning af sit oprindelige selskab Greenland Express ApS, da han ikke havde fået indsendt årsregnskab til tiden, da der manglede bilag fra de tidligere investorer.

Et belastende CV med en håndfuld konkurser med byggefirmaer specialiseret i træhuse, har heller ikke gjort det let for den optimistiske iværksætter.

Men inden længe venter Gert Brask at kunne være klar til at gå i luften med Greenland Express, når Fokker F100-flyet den 2. juni letter fra Aalborg Lufthavn med kurs mod Island og Grønland.

Mange har allerede stillet spørgsmålstegn ved, om det var sikkert og forsvarligt at forudbetale en flyrejse med Greenland Express, når salget efter planen åbner den 30. april.

“Vi får ikke pengene før den rejsende er kommet hjem igen. Det er den aftale, som vi har lavet med kreditkortselskabet,“ fortæller Gert Brask til CHECK-IN.dk.

Han oplyser samtidig, at Greenland Express ApS har fået likviditet stillet til rådighed via eksterne finansieringskilder, der vil få sikkerhed for pengene i det salg, der bliver foretaget.

Betaling med internationalt kreditkort
Hos VR Travel, der er en af de førende rejsearrangører til Grønland, møder man det nye initiativ med et åbent sind.

“Som udgangspunkt tilbyder vi flyrejser med alle selskaber, store som små, men det er ikke så meget vi har hørt til Greenland Express indtil videre. Vi forlader os på, at myndighederne har givet selskabet de fornødne tilladelser, således at vi kan sælge billetter til flyselskabet uden at skulle spekulere på sikkerhed og andet,“ siger bureauchef Tom Jensen fra VR Travel, der også har en afdeling i Nuuk.

Tom Jensen understreger dog, at VR Travel vil anbefale kunderne at betale med et internationalt kreditkort, således at der kan gennemføres en “chargeback“ i tilfælde af, at Greenland Express ikke kan opfylde aftalen.

Intet billetsamarbejde med Air Greenland
Det er dog andre ting, der bekymrer rejsebureauchefen. Der er intet samarbejde mellem Air Greenland og Greenland Express, hvilket betyder, at kunderne ikke automatisk kan videretransporteres til den grønlandske østkyst fra Kangerlussuaq.

“Greenland Express starter op lige til højsæsonen, hvor der ikke er tilstrækkelig kapacitet til at flyve passagererne ud til kysten,“ forklarer Tom Jensen.

Hos Greenland Express er Gert Brask dog ikke så bekymret. Han fortæller, at der blandt passagererne vil være turister til Kangerlussuaq, og herudover er det også muligt separat at bestille helikopter-transport til østkysten. En løsning, der dog er relativt bekosteligt og som hurtigt fjerner besparelsen ved at rejse til lavpris på atlantflyvningen.

Derfor vil passagererne være henvist til selv at bestille indenrigsflybilletter fra Kangerlussuaq til eksempelvis Nuuk hos Air Grenland. Det betyder samtidig, at man kan risikere selv at skulle afholde eventuelle ekstra omkostninger til indkvartering og forplejning, hvis et af de to flyselskaber måtte være forsinket på grund af vejrlig eller teknik.

“Vi vil anbefale alle vores kunder at tegne en forsikring på 149 kroner mod forsinket fremmøde. Det er en billig måde at gardere sig på,“ siger Tom Jensen fra VR Travel.

Den løsning bakkes op af Gert Brask, der samtidig understreger, at man ved forsinkelser hos Air Greenland på indenrigsflyvningen vil tilbyde rejsende med Greenland Express at komme med på først ledige afgang. De mister ikke billetten, men skal selv betale for overnatning og måltider, hvis forsinkelsen kan henføres til Air Greenland, understreger Gert Brask.