Groningen vil have flyrute til København

Groningen Eelde Airport i det nordlige Holland har en flyrute til København stående meget højt på ønskesedlen. Lufthavnen vurderer potentialet til to daglige afgange med 32 – 50 sæders fly.

Den lille regionale lufthavn Groningen Airport Eelde i det nordlige Holland har vækstambitioner. Og disse ambitioner går i retning af en flyrute til København, der således skal være trafik-knudepunkt til de øvrige destinationer i Norden.

Det fremgår af The Route Shop, der også er kendt som luftfartens “datingportal“, hvor lufthavne og luftfartsselskaber bringes sammen.

Groningen Airport Eelde ligger ca. 150 km fra hovedstaden Amsterdam og har i forvejen en relativt begrænset trafik. Det er primært en charterlufthavn, men der opereres herudover nogle få ruter til bl.a. Aberdeen og et par øvrige britiske destinationer primært for off-shore trafik. Herudover har Transavia.com fire ruter fra lufthavnen til sydeuropæiske destinationer. Lufthavnen har årlligt ca. 200.000 passagerer.

Men på trods heraf mener lufthavnens ledelse, at enrute med to daglige rundture til København vil være rentabel, hvis den kan gennemføres med fly, der har en sædestørrelse mellem 32 og 50 sæder. Det kunne eksempelvis være et turbopropfly som ATR42-500 eller jetfly af typen CRJ200 eller Dornier 328.

Der estimeres minimum 13.500 og helt op til 23.000 årlige passagerer på en sådan rute. Hvis ruten samtidig skaber gode forbindelser fra København til Stockholm, Göteborg, Oslo, Stavanger, Bergen og Helsinki, vurderer lufthavnen potentialet til at være tæt ved 50.000 passagerer årligt.

Selvom lufthavnen passagermæssigt ikkeer ret meget større end eksempelvis Karup Lufthavn, er der alligevel et betydeligt optageområde. Indenfor 90 minutterstransporttid er der et marked på 4,6 mio. mennesker.