Afgangstavle i Aarhus Lufthavn. (Arkivfoto: Aarhus Lufthavn)

Her er topdestinationerne fra danske lufthavne

På ti år er de største rejsemål ud af danske lufthavne stort set uændret. De skandinaviske hovedstæder er favoritterne efterfulgt af europæiske hubs og solskinsdestinationer.

Stockholm var den destination ud af København, der trak absolut flest rejsende i første halvår af 2014. Den var med 370.940 rejsende skarpt efterfulgt af Oslo, med hvem den skiftes om at have førstepladsen fra København. I årets første seks måneder havde ruten Oslo – København 356.387 rejsende. De to skandinaviske hovedsteder efterfølges af London Heathrow med 240.316 rejsende.

For ti år siden var top tre-mønsteret i København det samme, dog med den forskel, at ruterne i mellemtiden har fået 17,5 procent flere rejsende.

På fjerdepladsen ligger indenrigsdestination Aalborg med 224.178 rejsende. For ti år siden nød ruten ikke samme popularitet som den dengang sjettestørste destination fra København med 135.293 rejsende. En væsentlig forklaring herpå er, at ruten siden 2006 har nydt godt af konkurrence fra diverse lavprisflyselskaber. Første selskab på banen til at bryde med SAS og Cimber Airs monopol var det hedengangne Sterling Airlines.

Efter Aalborg er Amsterdam, Paris – Charles De Gaulle, Helsinki, London Gatwick og Frankfurt de mest populære destinationer, hvilket de, om end i lidt en anden rækkefølge, også var for 10 år siden.

Ryan-boom i provinsen
Hos Billund Lufthavn er der imidlertid sket en lidt større forandring i, hvor passagererne rejser til. Det skal i høj grad ses i lyset af, at lufthavnen i 2004 havde Maersk Air som storoperatør, imens det 10 år efter er Ryanair, der er med til at sætte scenen for de populære rejsemål. Charterarrangørerne nyder dog også stor indflydelse herpå.

Det er dog hverken Ryanair eller charterarrangørerne, der trækker æren for Billunds topdestination. Det er derimod hollandske KLM, der i første halvår af 2014 havde 73.478 passagerer på ruten til Amsterdam. Ruten var også lufthavnens største for ti år siden – dengang med 46.607 rejsende. Her var det ikke KLM men Maersk Air, der fløj ruten i samarbejde med KLM.

Andenpladsen fra Billund er Ryanair-ruten til London Stansted med 60.716 rejsende. Ruten har i dag hentet dele af trafikken fra den gamle Gatwick-rute. Destinationen er skarpt efterfulgt af Lufthansa-ruten til Frankfurt og SAS-ruten til København, som har henholdsvis 59.783 rejsende og 38.089 rejsende. Fælles for både Amsterdam, Frankfurt og København er, at mange rejsende fortsætter rejsen videre.

Efter København er det med undtagelse af Oslo en lang række solskinsdestinationer, der er de mest populære. Her finder man blandt andet Mallorca på en ottendeplads med 24.415 rejsende i første halvår af 2014.

I Aalborg Lufthavn er København ikke overraskende den største destination med 224.285 rejsende efterfulgt af Amsterdam med 37.617 passagerer i årets første seks måneder. Tredje til femtepladsen indtages af destinationerne Gran Canaria, London Gatwick og Antalya.