Airbus A330-200 fra Air Greenland. (Foto: © Thorbjørn Brunander Sund | Danish Aviation Photo)

Højere billetpriser reducerede underskuddet

Air Greenland kom ud af første halvår med et underskud på 14,1 millioner kroner før skat, men koncernen forventer et årsresultat på mellem 60 og 80 millioner kroner.

Air Greenland har netop offentliggjort sit resultat for første halvår af 2021, og det viser et minus på 14,1 millioner kroner før skat på baggrund af et omsætning på 519,6 millioner kroner, hvilket var et fald på 5,9 procent i forhold til samme periode året før.

På trods af et underskud på 14,1 millioner kroner, så var det en resultatforbedring i forhold til første halvår af 2020, hvor underskuddet lød på 30,5 millioner kroner før skat.

Resultatet er påvirket af coronapandemien, og derfor finder selskabets ledelse, at resultatet trods alt er tilfredsstillende.

“Det har været et udfordrende halvår, hvor pandemien og de afledte rejserestriktioner desværre har betydet langt færre rejsende, end vi havde forventet – særligt på vores atlantafgange. Vi har formået at reducere tabet ved at skære ned på vores omkostninger alle de steder det har været muligt, og en af konsekvenserne har været, at vi har måttet hæve priserne,” udtaler Jacob Nitter Sørensen, der er administrerende direktør i Air Greenland.

Midlertidigt højere billetpriser
I en længere periode har der været begrænsninger i flytrafikken, da myndighederne kun har tilladt 1.000 indrejsende per uge til Grønland for at undgå øget coronasmitte, og det har betydet, at Air Greenland har fløjet med fyldte fly i et reduceret trafikprogram uden mulighed for at kunne indsætte ekstra kapacitet.

Samtidig har gennemsnitspriserne været højere end tidligere, men prisstigningerne har – sammen med omkostningsbesparelser –  ifølge selskabet været nødvendige for at kompensere for færre passagerer. Stigningerne ventes dog ikke at blive permanente, for direktøren lover, at så snart, at der kommer flere passagerer, så vil priserne blive sat ned igen.

Allerede fra den 6. september er der kommet flere billetter til salg, da myndighederne har hævet den ugentlige grænse for, hvor mange der må rejse ind i Grønland. Derfor vil der blive en ekstra rundtur hver onsdag fra uge 36 til uge 42 i år.

En halv milliard i pengetanken
Med udsigten til mere normal flytrafik i løbet af efteråret, kan Air Greenland også melde ud, at man forventer et koncernresultat på mellem 60 og 80 millioner kroner i 2021, hvilket er bedre end man forventede i starten af året.

Et godt årsresultat gør det ikke alene, for det er også essentielt for Air Greenland at have adgang til likviditet, hvilket har været et vigtigt parameter for mange flyselskaber under coronapandemien.

Her kan ledelsen i det grønlandske flyselskab indtil videre sove roligt om natten, for den likvide beholdning var på på 504 millioner kroner den 30. juni 2021, hvilket er noget mere end de 189,9 millioner kroner, der lå i pengekassen ved udgangen af 2020.

Den relativt store likvide beholdning skyldes dog optagelse af lån samt udskydelse af betalinger i seks måneder i forbindelse med levering af nye helikoptere.

 

Relaterede artikler:

Overskud på 30,6 millioner kroner i Air Greenland

Atter passagerflyvninger til Grønland

Air Greenland indgår bindende aftale om køb af fly