"Norsaq" - Airbus A330-200 fra Air Greenland. (Foto: © Thorbjørn Brunander Sund | Danish Aviation Photo)

Atter passagerflyvninger til Grønland

Myndighederne i Grønland har ændret indrejsereglerne og tillader igen alle slags passagerer på atlantruten fra Danmark. Siden årsskiftet har der kun været såkaldt myndighedsflyvning.

Alle typer af rejsende fra Danmark kan atter sætte sig til rette på den store Airbus A330-200 fra Air Greenland.

Med virkning fra 3. maj har det grønlandske selvstyre nemlig stoppet såkaldt myndighedsflyvning, hvor det kun har været personer med et anerkendelsesværdigt formål, der har kunnet rejse ind i Grønland. Og der er således igen åbent for alle passagerer, der måtte ønske at rejse fra Københavns Lufthavn til Kangerlussuaq Lufthavn.

Den første flyvning, hvor der igen var passagerer med, blev gennemført tirsdag 4. maj fra København. Efter fire timer og et kvarters flyvning landede A330’eren på rute GL781 i Kangerlussuaq klokken 10.30 lokal tid og markerede dermed den første ”almindelige” passagerflyvning i fire måneder.

Myndighedsflyvningen trådte i kraft ved indgangen til 2021 for at minimere risikoen for, at der skulle rejse COVID-19-smittede passagerer med fra Danmark.

Begrænsning på 200 passagerer
Selv om Grønland igen tillader alle passagerer fra Danmark, er der dog sat begrænsninger på antallet, der må indrejse. ’Indledningsvis tillades luftfartsselskaberne at medtage op til 200 personer pr. flyafgang på atlantruten, med tre afgange om ugen,’ oplyser den grønlandske regering, Naalakkersuisut, på sin hjemmeside.

Antallet af personer, der må rejse ind i Grønland om ugen, vil blive reguleret i nødvendigt omfang, lyder det videre. Alt sammen afhænger af smitteudviklingen, og om hvordan vaccinationsprocessen forløber. Passagerer skal ved ankomst til Grønland gå i karantæne i mindst fem dage.

Air Greenlands Airbus A330-200 med registrering OY-GRN har plads til 245 passagerer og dermed vil der minimum være 45 ledige sæder på hver afgang fra Københavns Lufthavn i den kommende periode. Der flyves på tirsdage, torsdage og fredage.

Det røde langdistancefly har siden nytår gennemført flyvninger hver uge fra København til Kangerlussuaq, selv om det kun har været et ganske begrænset antal passagerer, der har haft adgang til flyet. Herudover har flyvningerne også haft det formål at transportere fragt.

Flyveforbud fik indstillet Island-ruter
Det grønlandske selvstyre indførte 9. november sidste år internationalt flyveforbud til Grønland i tre måneder. Ruten fra København var dog undtaget, men den blev altså ved årsskiftet pålagt restriktioner, så kunne visse personer kunne rejse med.

Det internationale flyveforbud til Grønland blev en realitet for at begrænse indrejse. Grønland er i en særlig sårbar situation under coronapandemien på grund af store afstande mellem mindre byer og med begrænset hospitalskapacitet.

Flyveforbuddet til Grønland omfatter ikke fragtflyvninger, militære flyvninger eller flyvninger til Thulebasen. Til gengæld blev begge ruter fra Island til Grønland indstillet. Der var tale om Air Greenlands rute fra Keflavik til Nuuk og Air Iceland Connects rute fra Reykjavik til Nuuk. Dash 8-200 opererede på begge ruter. Der er endnu ikke åbnet op for flyvninger fra Island.

Coronasituationen i Grønland er under kontrol med meget få smittede personer. Ifølge ArcticToday har der kun været 31 smittede i Grønland og ingen dødsfald. Cirka én ud af 10 indbyggere skal være blevet færdigvaccineret.

 

Relaterede artikler:

Internationalt flyveforbud til Grønland i tre måneder

Air Greenland indgår bindende aftale om køb af fly

Air Greenland får 10-årig kontrakt