Højhastighedstog fra Helsinki Lufthavn til Tampere

Borgmestrene i de finske storbyer Tampere og Helsinki går ind for en højhastigheds togforbindelse snarest muligt. Planerne støttes af Finnair og Helsinki lufthavns ejer, Finavia.

Ejeren af de finske lufthavne, Finavia, bakker op om idéen med en direkte togforbindelse mellem Helsinki Airport og Finlands tredjestørste by Tampere, der ligger midt i landet 250 kilometer fra Helsinki.

Finavias nye koncernchef Kimmo Mäki afviser samtidig bekymringer om, at den påtænkte højhastighedsforbindelse vil gå ud over Tamperes lufthavn Pirkkala. Han peger på, at den regionale lufthavn har sin egen internationale trafik og desuden benyttes af det finske luftvåben.

En ny togforbindelse vil give rejsende fra Tampere og andre regionale centre til Finlands store internationale lufthavn betydeligt hurtigere – og uden togskifte. Det kan få en del flypassagerer til at skifte transportmiddel, da de kan spare omkring 20 minutter på togrejsen, mener Kimmo Mäki.

Tog får betydende rolle
Finavia driver 21 lufthavne, men mener, at togforbindelser vil spille en betydende rolle på kortere distancer i fremtiden. Kote flyveruter gives større CO2 udledning pr. passager end tog. Derfor opfordrer for eksempel EU-Kommissionen brug af tog på strækninger op til 400 kilometer.

Helsinkis borgmester Jan Vapaavuori, Tamperes borgmester Lauri Lyly, Finnairs koncernchef Pekka Vauramo og direktøren for de finske jernbaner, VR, Rolf Jansson har underskrevet en fælles udtalelse, som støtter togplanerne, som de anser for at være de vigtigste transportinvesteringer i den nærmeste fremtid og afgørende for hele landets transportnetværk og økonomiske vækst.

De opfordrer samlet regeringen til at fremme projektet.

 

Relaterede artikler:

Helsinki indvier ny finger

Helsinki bedst forbundet i Norden

Helsinki Lufthavn vil renovere Terminal 2