Hong Kong International Airport. Foto: Baycrest, CC 2.5

Hong Kong-lufthavn i frit fald

Den internationale lufthavn i Hong Kong fortsætter sit dramatiske fald i antal passagerer. I de sidste fem måneder af 2019 havde lufthavnen 13,3 procent færre rejsende.

Bystaten Hong Kong blev i juni sidste år ramt af indledende uroligheder, og fra august begyndte de voldsomme kampe for alvor, hvor tusindvis af demonstranter kastede sig ud i voldelige kampe med politiet i byens gader for at protestere mod regeringen.

Urolighederne aftog frem mod nytår, men de voldsomme sammenstød i gaderne har helt tydeligt haft en negativ indflydelse på turisterne og dermed også for travlheden i Hong Kong International Airport. Således har lufthavnen oplevet et kraftigt fald i antal passagerer i de sidste fem måneder af 2019.

26.866.791 rejsende passerede gennem terminalerne fra august til december, mens tallet for tilsvarende periode i 2018 lød på 30.994.718 rejsende. Det giver en tilbagegang på 4.127.927 passagerer, eller hvad der svarer til hele 13,3 procent. I den seneste måned, december, tabte lufthavnen 12,4 procent rejsende i forhold til december året før.

Største fald i et årti
For hele 2019 tabte Hong Kong International Airport 4,2 procent passagerer i forhold til året før. Lufthavnen håndterede 71,5 millioner passagerer i 2019, mens tallet var rekordhøjt på 74,6 millioner rejsende i 2018.

Det var første gang i et årti, at lufthavnen i Hong Kong oplevede et fald i passagerer. Hong Kong International Airport er dermed blevet mindre travl end fastlandslufthavnene i Shanghai og Guangzhou, der håndterede henholdsvis 76,1 og 73,4 millioner passagerer i 2019.

I august blev Hong Kong International Airport særligt forstyrret, da de vrede demonstranter besatte en terminal og blokerede for de rejsende. De voldsomme tilstande i og omkring lufthavnen fik langsomt blandt andet de europæiske flyselskaber til at justere tidballerne til den ændrede efterspørgsel.

SAS besluttede fra slutningen af november at reducere antallet af afgange fra Københavns Lufthavn til Hong Kong. Siden den 22. november har flyselskabet således kun opereret fire gange om ugen i stedet for de normale fem ugentlige afgange. I marts forventer selskabet at øge til fem ugentlige afgange igen fra den danske hovedstadslufthavn.

 

Relaterede artikler:

Dramatisk passagerfald i Hong Kong

Lufthavn i Hong Kong måtte lukke

SAS reducerer Hong Kong-flyvninger