Terminal 1 i Hong Kong International Airport. (Foto: HKIA)

Lufthavn i Hong Kong måtte lukke

Hong Kong International Airport aflyste mandag eftermiddag samtlige afgange resten af dagen på grund af demonstranter, der havde besat terminalen.

Der opstod mandag kaos i Hong Kong International Airport, da flere tusinde demonstranter havde besat terminalbygningen.

Lufthavnen meddelte, at samtlige afgange fra klokken 16 lokal tid og frem var aflyst som følge af den anspændte situation. Demonstranterne har således været med til at forstyrre lufthavnsdriften i en sådan grad, at det ikke kunne lade sig gøre at foretage check-in af passagerer.

”Lufthavnsdriften i Hong Kong International Airport er blevet alvorligt forstyrret, og alle flyvninger er blevet aflyst. Alle passagerer tilrådes at forlade terminalbygningerne så hurtigt som muligt. Berørte passagerer bedes kontakte deres respektive flyselskaber for at aftale nærmere,” skriver lufthavnen i en meddelelse mandag klokken 16.50 lokal tid.

”Alle muligheder for check-in er blevet suspenderet. Flyvninger, hvor passagerer allerede har foretaget check-in, afgår stadig, ligesom fly, der allerede er på vej til lufthavnen, fortsat vil lande. Alle andre flyvninger er blevet aflyst resten af mandagen.”

SAS-fly må blive på jorden
De mange aflyste fly resten af mandagen fik også konsekvenser for SAS. Flyselskabet havde således en afgang klokken 01.00 lokal tid natten til tirsdag, men flyvningen blev aflyst. Det samme blev andre afgange fra Hong Kong International Airport foreløbigt frem til midt på natten.

Det SAS-fly, der ikke kommer af sted fra Hong Kong, er en Airbus A340-300 med registrering LN-RKG. Flyet landede klokken 13.54 lokal tid efter en flyvning på 10 timer og 41 minutter fra Københavns Lufthavn.

SAS har afgange fra Hong Kong International Airport til København alle ugens dage på nær onsdag og torsdag.

Opdatering:
Både lufthavnen og SAS havde meddelt, at SK966 fra Hong Kong til København var aflyst den 13. august. Alligevel blev flyvningen gennemført. Flyet afgik rettidigt fra Hong Kong International Airport og landede kl. 06.30 i Københavns Lufthavn tirsdag morgen.

Masseaflysninger også i sidste uge
Mandagens aflysninger er anden omgang med stor driftsforstyrrelse af Hong Kong-lufthavnen. Sidste mandag – den 5. august – har lufthavnen, der er verdens ottendestørste mål på passagerer, måttet aflyse cirka 230 flyvninger.

En lang række flyveledere havde meldt sig syge i sympati med de protester, der i øjeblikket finder sted i bystaten. Den stærkt reducerede arbejdsstyrke betød, at lufthavnen måtte lukke den ene af to startbaner, hvilket resulterede i de mange aflysninger

De mange tusinde demonstranter er gået i protest mod et lovforslag, der lyder, at indbyggerne i Hong Kong skal kunne udleveres til retsforfølgelse i Kina. Protesterne har betydet flere ugers voldelige sammenstød mellem demonstranter og politi.

De demonstranter, der mandag har belejret Hong Kong International Airport, skal imidlertid være vrede over en helt specifik hændelse. En pige skal angiveligt have fået skudt en såkaldt bean bag (lille sækkepose-lignende genstand, red.) i hovedet af politiet, hvilket skal have betydet alvorligt skade på hendes ene øje, skriver South China Morning Post.

 

Relaterede artikler:

Masseaflysninger i Hong Kong-lufthavn

SAS: Cathay Pacific vigtig partner i Hong Kong

SAS flytter Hong Kong-rute til København