Hun kan kurere flyskræk

Adeles ‘Someone Like You’ er den perfekte sang at lytte til for dem, der lider af flyskræk. Det afslører musiktjenesten Spotify på baggrund af et studie foretaget af en psykolog med speciale i angst.

Omkring 25 procent af alle voksne mennesker lider af flyskræk i en eller anden grad. Det er mangel på kontrol, ændringer i lufttryk samt angsten for turbulens, der bidrager til nervøsiteten. Det kan blive så alvorligt, at de der lider af flyskræk, helt undgår at flyve.

Der findes en række kurser mod flyskræk, men nu melder musiktjenesten Spotify sig på banen med en playliste indeholdende sange, der skal kunne dulme nerverne og få flyskrækken til at forsvinde.

Spotifly har allieret sig med den anerkendte psykolog Becky Spelman fra Private Therapy Clinic i London. Psykologen har fået til opgave at finde egnet musik, der kan virke beroligende for mennesker med angst for at flyve. Det er der kommet en playliste med i alt 15 musiknumre ud af. Playlisten har fået navnet “Calming Music To Fly To“ og kan downloades fra den populære musiktjeneste.

Taktslag er afgørende
Antallet af taktlag i minuttet er afgørende for virkingen. Derfor er Adeles “Someone Like You“ kåret til den mest perfekte sang til at berolige flyveangste. Det hænger sammen med, at sangen har et tempo på 67 slag i minuttet i kombination med harmoniske toner.

Det optimale antal taktslag i minuttet er 60, hvilket ved intens lytning får den hurtige vejrtrækning, der følges af frygt og nervøsitet til at blive nedsat. Adeles sang stimulerer også den “logiske“ venstre del af hjerne samt den “følelsesbetonede “ højre side på en gang.

“Musik, der er harmonisk og følelsesladet, anses generelt for at være bedst til at opnå den type stimulation, der forårsager Eye Movement Desentisation Preprocessing (EMDR). Denne afprøvede og testede metode blev oprindeligt udviklet til at behandle posttraumatisk stresssyndrom og er utrolig god til at berolige og afspænde krop og sind,“ hedder det i en pressemeddelelse fra Spotify.

Varieret musik
På den omtalte playliste finder man alt fra Mozart til Red Hot Chili Peppers, men også kunsterne som Beyoncé, Britney Spears, Coldplay, Bob Marley og David Bowie.

En af kunstnerne er også Liborio Conti, der er kendt for musik egnet for meditation og hypnose.

“Flyskræk skyldes irrationelle tanker, hvor truslen er overdrevet og uhensigtsmæssig. Musik, der stimulerer både den logiske ventre og den følelsesbetonede højre del af hjerne, siges at stimulere det limbiske system, som bearbejder negative minder og følelser og dermed kan hjælpe folk med at tænke på en mere velafbalanceret og rationel måde og dermed holder frygten nede. ‘Piano on The Beach’ af Liborio Conti er et eksempel på denne type musikterapi, men man skal bruge høretelefoner for, at effekten træder i kraft,“ forklarer psykologen Becky Spelman.