Hvad skal lufthavnen hedde?

‘John Lennon Airport’ i Liverpool eller ‘George Best Airport’ i Belfast er nogle af de lufthavne, der har valgt at hylde lokale legender ved at anvende navnet som en del af lufthavnens identitet. Dermed har rockmusikere og forboldstjerner sneget sig ind i lufthavnshistorien. Vi ser på andre lufthavne opkaldt efter store legender – og kommmer med forslag til navne for danske lufthavne.

Lige nu hersker der en lokal strid i Irlands hovedstad Dublin om det fremtidige navn for den irske hovedstadslufthavn Dublin Airport, der tænkes opkaldt efter en lokal legende. Det er sågar muligt gennem bookmaker-virksomheden Paddy Power at spille på, hvilken person den irske lufthavn vil blive opkaldt efter. Der er mange bud alt lige fra rockstjernen Bono til Ryanairs karismatiske topchef Michael O´Leary.

Det er ikke usædvanligt, at lufthavne bliver opkaldt efter rockstjerner og fodboldstjerner. Det er bl.a. tilfældet i Liverpool, hvor lufthavnen er opkaldt efter Beatles-legenden John Lennon, mens den legendariske nordirske fodboldtroldmand George Best har lagt navn til city-lufthavnen i Belfast.

Hvis man i stedet retter blikket mod de internationale lufthavne, er det ofte afdøde politikere, der respekteres gennem anvendelsen af navnet som en del af lufthavnens identitet.

Eksemplerne er mange, men her er et par få udvalgte:

Charles De Gaulle (Paris) 1890 – 1970 Præsent i Frankrig
John F. Kennedy (New York) 1917 – 1963 Præsident i USA
Indira Ghandi International (Delhi) 1917 – 1984 Premierminister i Indien
Jomo Kenyatta Airport (Nairobi) 1894 – 1978 Premierminister i Kenya

Skulle man finde navne til de danske lufthavne, kunne der være mange kreative forslag. Dem vil vi gerne modtage fra læserne. Men redaktionen vil lægge ud med et forsigtigt bud på et par lufthavne.

Det første forslag ligger lige til højrebenet. En af de mest kendte danskere gennem tiderne er uden tvivl forfatteren H.C. Andersen, der har Odense som sin fødeby. Det vil derfor klæde den fynske lufthavn at optræde som Odense H.C. Andersen Airport.

Esbjerg Lufthavn har gennem en lang årrække været afhængig af offshore-industrien i Nordsøen. Det kunne derfor være oplagt at omdøbe lufthavnen til Esbjerg A.P. Moller Airport.

Lidt sværere bliver det med de øvrige lufthavne. Billund Lufthavn er etableret på baggrund af initiativ fra LEGO-familien, hvilket man ikke kan komme udenom. Derfor ville Billund LEGO Airport også være et oplagt bud, hvis Vestdanmarks internationale lufthavn skulle have tilføjet et ekstra navn.

Hovedstadslufthavnene ejet af Københavns Lufthavne A/S kunne eksempelvis hedde henholdsvis Roskilde Viking Airport og Copenhagen Tivoli Airport Eller måske endda Copenhagen Ellehammer Airport, hvis man skal hædre den danske opfinder og flypioner.

Hovedparten af de danske lufthavne blev etableret af besættelsesmagten fra 1940 til 1945, hvillket ikke giver anledning til at hædre initiativtagerne. Det er tilfældet for lufthavnene i Aarhus-Tirstrup, Karup, Odense, Esbjergsamt Skrydstrup-Vojens.

Københavns Lufthavn i Kastrup blev etableret i 1925, mens Aalborg Lufthavn kom til i 1938 efter bl.a. intiativ fra Gunnar Larsen fra F.L. Smidth-familien. Billund Lufthavn blev først etableret i 1964 som den senest tilkomne af de større danske lufthavne.

Som en lille sommerspøg opfordrer vi vore læsere til at komme med bud på alternative navne til de danske lufthavne baseret på en kendt personlighed eller attraktion, der vil kunne medvirke til at synliggøre lufthavnen og området internationalt.

Forslag sendes pr. e-mail til redaktionen på[email protected] senest fredag den 30. juli. De bedste forslag vil blive omtalt på boarding.dk i begyndelsen af august måned.

Foto: Liverpool Airport er blevet opkaldt efter John Lennon, der var en af de bærende kræfter i The Beatles.