IATA: Global luftfart vil ikke blive ramt af Tyrkiet-krise

Den nuværende krise i Tyrkiet vil ikke få konsekvenser for luftfarten på globalt plan, vurderer den internationale luftfartsorganisation, IATA.

Tyrkiet er inde i en svær tid.

Valutaen i det store euroasiske land er faldet med op til 40 procent, efter landet er havnet i en efterhånden vedvarende konflikt med USA.

Tyrkiet har afvist at løslade den amerikanske præst Andrew Brunson, der sidder fængslet i Tyrkiet. Det er ikke faldet i god jord hos USA-præsident Donald Trump, som har fremsat kravet om præstens løsladelse over for den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Donald Trump vil også have en række andre amerikanske statsborgere løsladt, men Tyrkiet har fuldstændig lukket ned for løsladelse af dem alle. Det har fået USAs præsident til at true Tyrkiet med sanktioner, ligesom han senest har fordoblet tolden på tyrkisk stål og aluminium.

Krisen mellem de to Nato-allierede lande er dermed brudt ud på fuldt blus, og det leder tankerne hen på, hvilke konsekvenser den kan få for den globale luftfart.

Lille risiko for luftfarten
Den internationale luftfartsorganisation, IATA, har på baggrund af Tyrkiet-krisen udarbejdet en rapport – dateret ”august 2018” – om konsekvenserne ved krisen i Tyrkiet.

Organisationen finder, at uroen i Tyrkiet kan pege i retning af, at økonomien og markedet for flypassagerer bliver udfordret i den kommende tid. Det udledes desuden i rapporten, at det kraftige fald i den tyrkiske valuta vil betyde øget tilstrømning af turister, men at valutafaldet vil lægge pres på flyselskabernes udgifter til brændstof, der afhænger af dollaren.

IATA vurderer dog, at efterspørgslen på flybilletter i store træk fortsat vil være god over hele verden.

”Så længe den økonomiske krise fortsat er begrænset til Tyrkiet, er den tilsvarende indvirkning på den globale passagerefterspørgsel formentlig også relativt lille,” skriver luftfartsorganisationen, der afslutningsvis sætter ord på det bredere perspektiv.

”Forudsat at den tyrkiske krise forbliver forholdsvis begrænset, som vi forventer i øjeblikket, synes den direkte risiko for luftfarten på globalt plan at være forholdsvis lille. Den seneste udvikling er imidlertid en påmindelse om, at ethvert chok fra den nye verden vil få større indflydelse på den globale luftfart nu, end det ville have gjort tidligere,” lyder det.

Turkish Airlines-annoncestop i USA
Tyrkiets nationale flyselskab, Turkish Airlines, har også reageret i forbindelse med krisen. Flyselskabet har således – ifølge nyhedsbureauet Reuters – standset al ny annoncering i amerikanske medier som en reaktion på krisen mellem Tyrkiet og USA. Turkish Airlines foretog dette samtidig med, at Erdogan tidligere på ugen indførte import-boykot af elektronik fra USA.

Igangværende annoncekampagner i USA på både skrift, visuelle medier og sociale medier kører videre, men ved udløb af disse indtræder annoncestoppet.

USA vil givetvis foretage yderligere sanktioner mod Tyrkiet, og det kan gå ud over netop Turkish Airlines. Flyselskabet risikerer begrænsninger på flyvninger til amerikansk grund, skriver flere amerikanske medier. Donald Trump har dog endnu indført den slags sanktioner.

 

Relaterede artikler:

Tyrkiske lufthavne stormer frem

Flere Tyrkiet-afgange fra København

Forbud mod flyvninger mellem Tyrkiet og USA

Udrensning i Turkish Airlines efter mislykket kupforsøg

Spanien-vækst har toppet