Icelandairs første Boeing 737 MAX parkeret i Renton Municipal Airport. Foto: Kari Karason / Twitter.

Icelandair indgår aftale om MAX-erstatning

Som et af de første flyselskaber, har Icelandair indgået en midlertidig aftale med Boeing om erstatning for de MAX-fly, der må blive på jorden.

Den amerikanske flyproducent Boeing har afsat i alt 5,6 milliarder dollars – eller 38 milliarder danske kroner – til erstatning for de flyselskaber, der har været tvunget til at sætte MAX-flyene på jorden som følge af myndighedskrav i kølvandet på to ulykker, der samlet kostede 346 menneskeliv.

Nu har Icelandair som det første flyselskab meldt ud, at der er indgået en aftale om kompensation, og som det var forventet, vil ingen af parterne oplyse noget om kompensationens størrelse, og i hvilken form den er aftalt. Der kan nemlig både være tale om en kontant kompensation og/eller rabat på kommende flykøb hos Boeing.

Icelandair har selv tidligere offentliggjort, at MAX-groundingen frem til den 1. august har påvirket EBIT-resultatet med 140 millioner dollars (950 millioner danske kroner), og at dette beløb sidenhen er øget som følge af, at flyene fortsat skal blive på jorden.

Har kostet op imod en milliard kroner
Det islandske flyselskab meddeler, at der er indgået en “midlertidig aftale” med Boeing, der dækker dele af Icelandsairs tab i forbindelse med, at Boeing 737 MAX-flyene er taget ud af drift.

“Når man tager højde for aftalen med Boeing vil suspensionen til og med i dag have en indflydelse på vores EBIT med 135 millioner dollars (915 millioner kroner, red.),” skriver Icelandair i en pressemeddelelse.

Samtidig forklarer Icelandair, at man har til hensigt at fortsætte dialogen med Boeing om en samlet kompensation.

Icelandair forventer lige nu et underskud før renter og skat i omegnen af 70 til 90 millioner dollars, eller hvad der svarer til mellem 475 og 610 millioner danske kroner.

Ved ikrafttrædelsen af flyveforbuddet den 12. marts i år havde Icelandair fået leveret seks Boeing 737 MAX, mens tre fly var næsten færdigproducerede og klar til levering.

 

Relaterede artikler:

Icelandair opgiver MAX i resten af 2019

Icelandair fyrer 24 MAX-piloter

Icelandair erstatter 737 MAX med Boeing 767