En Boeing 757-200 fra Cabo Verde Airlines. Foto: Anna Zvereva, CC 2.0

Icelandair udfordret i afrikansk koncernselskab

Cabo Verde Airlines har økonomiske problemer som følge af coronakrisen, men flyselskabets aktionærer – herunder Icelandair – er uenige om finansiering af det afrikanske selskab.

I marts 2019 købte Icelandair aktiemajoriteten i øgruppen Kap Verdes nationale flyselskab, der hedder Cabo Verde Airlines.

Det var Icelandair-datterselskabet Loftleidir Icelandic, der overtog det afrikanske flyselskab, men rent formelt var det Loftleidir Cabo Verde, der købte 51 procent af aktierne i Cabo Verde Airlines.

Mens Icelandair selv har store udfordringer grundet coronapandemien, har det islandske selskab nu også udfordringer med Cabo Verde Airlines. Det lille flyselskab er hårdt ramt af krisen. Finansminister i Kap Verde, Olavo Correia, siger ifølge Kap Verde-mediet Expresso das Ilhas, at der er uenighed mellem aktionærerne om fremtidig finansiering af flyselskabet og afvikling af gæld.

”Vi er i en forhandlingsproces, men parterne har ikke samme holdninger i øjeblikket. Der er måske ikke konsensus, men vi arbejder på at skabe en ramme, hvor parternes ønsker bliver tilpasset,” siger han.

God placering ud for Afrikas vestkyst
Kap Verde-øerne, som ligger i Atlanterhavet 500 kilometer ud for Afrikas vestkyst, har historiske relationer til både Portugal, Brasilien og Vestafrika. Øgruppen har en god placering for flyruter mellem Europa, Sydamerika, Nordamerika og Vestafrika. En mulighed, som Icelandair tidligere har omtalt som fordelagtig i stil med det islandske selskabs egen base i Nordatlanten.

”Vi er fordomsfri og forhandler hver dag, så vi kan blive enige i forhold til de punkter, hvor der stadig er uenighed, i den forstand at lande en endelig aftale,” siger Olavo Correia.

Administrerende direktør i Cabo Verde Airlines, Erlendur Svavarsson, skrev i et brev 8. august adresseret til sine medarbejdere, at der stadig ingen aftale er mellem hovedaktionærerne om en økonomisk håndsrækning. Til trods for ”talrige samtaler og gode intentioner”.

”Vores dybeste håb er, at alle parter vil nå til en aftale i de kommende uger,” skrev Erlendur Svavarsson i brevet til de ansatte ifølge Expresso das Ilhas.

To måneders løn er udeblevet
Generalsekretæren i fagforeningen National Union of Cape Verdean Workers, Joaquina Almeida, udtrykte i slutningen af juli stor utilfredshed med, at medarbejderne i Cabo Verde Airlines ikke havde modtaget løn for juni. Lønnen for juli skal heller ikke være udbetalt.

I slutningen af juli meddelte flyselskabet over for sine ansatte, at langt de fleste ansættelseskontrakter er suspenderet i en periode på 90 dage startende fra 1. juli. Cabo Verde Airlines begrunder dette med, at det kan ikke kan udføre sin flyvninger som følge af rejserestriktioner indført af staten og andre lande.

Fagforeningslederen Joaquina Almeida fortæller, at flyselskabets ansatte – herunder 48 piloter – er fortvivlede og frygter fremtiden, da de i øjeblikket ingen løn modtager.

Regeringen i Kap Verde solgte tidligere i år 10 procent af aktierne i Cabo Verde Airlines til arbejdstagere og emigranter. Staten havde til hensigt at sælge de resterende 39 procent til private investorer, men coronakrisen har midlertidigt sat denne proces i stå.

Cabo Verde Airlines har ikke været i luften i mere end fire måneder på grund af coronapandemien, hvor alle internationale ruter til øgruppen er suspenderet. Flåden i det afrikanske flyselskab tæller tre Boeing 757-200 med en gennemsnitsalder på 25 år. De er alle leaset fra Icelandair Group.

 

Relaterede artikler:

Icelandair køber Cabo Verde Airlines

Icelandair vil købe afrikansk flyselskab

Icelandair skal udvikle nyt trafikknudepunkt