Icelandair Boeing 737 MAX 8 (Foto: Icelandair | Facebook)

Icelandairs topchef fratræder efter dårlige resultater

Icelandair har endnu en gang måttet sænke forventningerne til sit 2018-resultat. Den administrerende direktør tager konsekvensen og fratræder.

Den islandske sommer har ikke været noget at råbe hurra for, da den har budt på masser af regn og kulde. I kontorerne hos landets største flyselskab Icelandair har der heller ikke været meget at glæde sig over denne sommer.

Icelandair er de seneste måneder blevet stadigt mere presset af den stigende konkurrence på ruterne mellem Europa og Nordamerika, som er selskabets kerneforretning. Icelandair udfordres blandt andet af lavprisselskaber som islandske WOWair, Norwegian og dansk-lettiske Primera Air, der alle har travlt med at åbne nye ruter fra Europa til Nordamerika.

Samtidigt har Icelandair i år haft problemer med sine flyveplaner på grund af forsinket idriftsættelse af nye fly og ugunstige vejrforhold i Island.

Det fik i starten af juli Icelandair til at sænke forventningerne til resultatet for 2018 til et overskud før renter og afskrivninger (EBITDA, red.) på 120-140 millioner dollar. Blot et par måneder tidligere lød forventningerne ellers på en EBITDA på 170 til 190 millioner dollar.

Halvering af overskuddet
Nu har Icelandair endnu en gang måttet skrue ned for forventningerne, og selskabet forventer nu at komme ud af 2018 med et overskud før renter og afskrivninger i størrelsesordenen 80-100 millioner dollar – eller med andre ord en halvering af overskuddet i forhold til, hvad selskabet forventede efter første kvartal.

De dårlige resultater koster nu selskabets administrerende direktør Björgólfur Jóhannsson posten. Icelandair meddelte mandag aften officielt, at Björgólfur Jóhannsson fratræder, og at selskabets finansdirektør Bogi Nils Bogason midlertidigt indsættes på posten, mens man leder efter en ny administrerende direktør.

At Icelandair endnu en gang har måttet sænke forventningerne til årsresultatet, skyldes ifølge selskabet flere ting. Dels forventede man tidligere på året, at de gennemsnitlige billetpriser ville begynde at stige i slutningen af 2018, mens forventningen nu er, at det ikke vil ske før i 2019.

Organisationsændringer ikke godt nok gennemført
Derudover peger Icelandair i en selskabsmeddelelse på, at de strukturelle ændringer i selskabets salgs- og marketingafdeling, som blev foretaget i sommeren 2017, ikke er blevet gennemført tilstrækkeligt godt, mens ændringer i selskabets rutenetværk har resulteret i en ubalance mellem Europa-flyvninger og Nordamerika-flyvninger.

”På grund af dette har vores indtægtsprognoser, der blandt andet er baseret på historisk udvikling, ikke leveret nøjagtige resultater, og den nuværende indtægtsprognose er derfor blevet sænket,” skriver Icelandair.

”En engangsbegivenhed”
Samtidig peger Icelandair på, at selskabet allerede har gennemført en række ”vellykkede tiltag” for at reagere på udviklingen, men at det vil tage nogle måneder før de positive virkninger af ændringerne bliver afspejlet i selskabets resultater. ”Vi vurderer, at dette års negative indvirkning vil være en engangsbegivenhed,” lyder det optimistisk i Icelandair-meddelelsen.

Icelandair har blandt andet det sat sin hotelgruppe Icelandair Hotels og de ejendomme, der rummer hotellerne, til salg, for at koncentrere sig om luftfartsvirksomheden.

I årsresultatet for 2017 lå Icelandairs EBITDA på 170 millioner dollar, mens den i 2016 var på 220 millioner dollar og i 2015 på 227 millioner dollar.

Relaterede artikler:

Icelandair skruer voldsomt ned for forventninger

Icelandair frasælger aktiver

Icelandair i modvind i første kvartal