Rejseplanen er Danmarks fjerde mest populære app. (Foto: Rejseplanen)

Indenrigsflyvning kommer i populær app

I løbet af efteråret kommer dansk indenrigsflyvning med i Rejseplanen. “Det er et gennembrud,” siger Public Affairs-direktør Lars W. Andersen fra SAS.

Indenrigsflyselskaberne har længe haft et ønske om at blive en del af Rejseplanen, der er en national digital platform for den offentlige trafik. Men luftfart er privat trafik, hvorfor det har været en udfordring at blive lukket indenfor i varmen. Men nu er det sket.

Efter et godt forarbejde af Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen samt pres fra transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), så er parterne nu nået til enighed om en aftale.

”Jeg er glad for, at det nu er lykkedes at få indenrigsflytrafikken integreret på den platform, som mange borgere bruger, når de skal vælge transportform; nemlig Rejseplanen. Det vil forbedre sammenhængskraften mellem landsdelene og gøre hverdagen lettere og mere overskuelig for rigtig mange mennesker, når de med få klik kan tage stilling til, om det eksempelvis er bus, tog eller fly, der giver bedst mening,” siger Ole Birk Olesen.

Et gennembrud
Indenrigsflyvningen vil i løbet af efteråret blive en del af Rejseplanen, der i dag er den fjerde mest benyttede app i Danmark. Hele 90 procent af befolkningen kender Rejseplanen, og 73 procent af befolkningen bruger den. Det er kun Facebook, Mobile Pay og Facebook Messenger, der er mere anvendt end Rejseplanen i danskernes smartphones.

Lars W. Andersen, der udover at være Public Affairs-direktør i SAS, også er formand for Foreningen Indenrigsfly, tøver ikke med at kalde aftalen med Rejseplan for et gennembrud.

”Vi er rigtig glade for aftalen. Det er på mange måder skelsættende at vi bliver en del af en halvoffentlig portal, der omfatter alle transportmidler i Danmark. Vi vil fremover komme bredt ud til den danske offentlighed og de mange brugere af Rejseplanen. Jeg er ikke i tvivl om, at det bliver et gennembrud,” siger Lars W. Andersen til CHECK-IN.dk.

Hos Rejseplanen kan administrerende direktør Christina Hvid også se potentialet i at få indenrigsflyene med.

“Det vil fremover gøre det nemt at være rejsende i Danmark. Alle transportformer er samlet et sted. I og med at vi får indenrigsfly med, så bliver det nemmere at overskue, hvordan man kommer fra A til B. Rejseplanen bliver endnu mere brugervenlig, og det bliver nemmere at sammenligne på tværs af forskellige transportoformer.

Stort potentiale
Det er endnu for tidligt at sætte tal på, hvad aftalen kommer til at betyde for udviklingen i passagertallet på indenrigsruterne. Men flyselskaber og lufthavne er ikke i tvivl om, at man fremover vil nå ud til nye kundesegmenter, eksempelvis de unge, som er hyppige brugere af Rejseplanen.

“Vi kommer selv til at lave en opfølgning, for at se, hvad det giver. Herudover får vi adgang til at kunne registrere, hvor mange henvisninger, der er genereret til flyselskabernes bestillingssider. Men vi har ret positive forventninger til det,” lyder det fra formanden for Foreningen Indenrigsfly.

Usikkert om priser kommer med
Den tekniske implementering vil blive koordineret af Københavns Lufthavn på vegne af flyselskaberne, idet lufthavnen i forvejen har alle data på indenrigsflyvningerne med undtagelse af indenrigsruterne mellem Bornholm og henholdsvis Billund og Aalborg.

Det er endnu ikke afklaret, om det i første omgang bliver muligt at vise priser i første skærmbillede, eller om der kun bliver tale om en Light-version med fartplandata og rejsetider, så man kan finde den hurtigste og mest bekvemme rejse.

“Det ligger endnu ikke fast, på hvilket niveau, at eventuelle prisdata bliver vist. Priserne dukker op på et eller andet tidspunkt i processen, men det er for tidligt at sige noget om endnu,” fastslår Lars W. Andersen.

Bag Foreningen Indenrigsfly, der er blevet oprettet til formålet, står flyselskaberne SAS, Norwegian, Danish Air Transport (DAT) og Alsie Express samt Københavns Lufthavn, Aalborg Lufthavn, Aarhus Lufthavn, Midtjyllands Lufthavn, Billund Lufthavn, Sønderborg Lufthavn og Bornholms Lufthavn.

 

Relaterede artikler:

Indenrigsfly indleder forhandlinger med Rejseplanen

Kampagne stopper ikke indenrigs-blødning

600 ugentlige indenrigsflyvninger skal frem i lyset

Rejseplanen A/S er positiv over for indenrigsfly