Ryanair i Dublin Airport (Foto: Marco Agenti )

Irske Ryanair-piloter varsler julestrejke

Ryanairs piloter organiseret i den irske fagforening IMPACT har med overvældende flertal besluttet at varsle en 24-timers strejke den 20. december.

Der har igennem flere uger været trusler om strejker blandt Ryanairs italienske og portugisiske piloter, og nu har de irske piloter besluttet at følge trop.

Tirsdag sendte landssekretær Angela Kirk fra fagforeningen IMPACT et brev til Ryanairs koncernchef Michael O´Leary på vegne af Ryanair-piloterne organiseret i den irske pilotforening IALPA (Irish Air Line Pilots’ Association, red.)´s underafdeling hos den irske fagforening IMPACT.

I brevet til Ryanair-topchefen meddeler IMPACT, at de fastansatte Ryanair-piloter på basen i Dublin vil indlede en 24 timers strejke den 20. januar kl. 00.01, hvis Ryanair fortsat nægter at anerkende EERC (European Employeee Representative Council, red.) eller IALPA, som repræsentanter for piloterne i Ryanair.

Herudover hedder det endvidere i brevet til Michael O´Leary, at strejken også vil træde i kraft, hvis selskabet foretager individuelle sanktioner mod IALPA-medlemmer i forbindelse med de igangværende stridigheder.

Vigtig opbakning fra Dublin-base
Ryanairs to største baser er i Dublin og London Stansted, og derfor er det et meget vigtigt skridt i piloternes kamp for etablering af lokale overenskomster, at Dublin-basen er med i aktionerne. Hvis nogle af de mindre baser i Europa sætter sig op mod Ryanairs ledelse, vil konsekvensen sandsynligvis være, at den pågældende base lukkes. Det vil ikke være en mulighed med basen i den irske hovedstad.

“Hvis Ryanair fyrer nogle af de navngivne piloter, der har stillet sig frem, så vil det skabe reaktioner rundt omkring. Skulle Ryanair vælge af fyre alle på basen, så kan det være, at piloterne på resten af de europæiske baser sætter sig ned,” siger en anonym Ryanair-pilot til CHECK-IN.dk.

Hemmelig afstemning
Det er en hemmelig afstemning, der har ført frem til beslutningen om at indlede en strejke den 20. december, hvis Ryanair ikke opfylder de fremsatte betingelser. Kilder oplyser til CHECK-IN, at 90 piloter deltog i afstemningen, og blandt de afgivne stemmer var der én ugyldig, tre nej-stemmer, mens de resterende 86 stemte ja til faglige aktioner.

Selvom antallet af irsk-baserede piloter, der i givet fald vil gå i strejke, er færre end det samlede antal piloter ved basen i Dublin, så kan det alligevel få store konsekvenser for Ryanair. Hovedparten af de fastansatte piloter organiseret via IMPACT er nemlig kaptajner, og flyene kan ikke komme i luften, hvis der ikke er en kaptajn i cockpittet.

Gennem de seneste måneder har IMPACT flere gange forsøgt at få Ryanair i dialog, men indtil videre er det ikke lykkedes.

“Denne strid handler udelukkende om retten til at piloterne i virksomheden uafhængigt kan organisere sig. Ledelsens mislykkede forhandlingsmodel har kostet dyrt for aktionærer og for titusindvis af passagerer, hvis flyvninger er blevet aflyst i år, fordi virksomheden har vist sig at være ude af stand til at rekruttere og fastholde piloter,” siger Ashley Connolly, der er vice-generalsekretær i IMPACT.

 

Relaterede artikler:

Ryanair vil ikke anerkende svenske pilotkrav

Svenske Ryanair-piloter organiserer sig

‘Sully’ Sullenberger støtter Ryanair-piloterne

Kvindelig Ryanair-kaptajn forrest i arbejdskamp

Ryanair-pilot: Vi er ikke interesseret i penge