Den nye tyrkiske storlufthavn, Istanbul Airport, forventer at blive fuldt operationsdygtig fra 3. marts. Foto: Istanbul Airport, iGA

Istanbul Airport: Vi er klar 3. marts

Den nye tyrkiske storlufthavn, Istanbul Airport, sætter nu dato på, hvornår den forventer at blive fuldt operationsdygtig. Lufthavnen åbnede officielt i oktober sidste år.

Om lidt over en måned vil Istanbul Airport – den tyrkiske millionbys nye storlufthavn – blive i stand til at håndtere al forventet flytrafik. Sådan lyder den seneste melding fra lufthavnen.

Helt præcist vil lufthavnen blive fuldt operationel fra søndag den 3. marts. Fra denne dag vil Istanbul Airport, der hidtil har haft betegnelsen Istanbul New Airport, således kunne håndtere den flytrafik, der normalt er i Istanbul Atatürk Airport. Denne lufthavn vil i stedet lukke for ruteflyvninger til fordel for den nye storlufthavn.

”Vi er alle klar til begivenheden,” siger Kadri Samsunlu, direktør for operationer i Istanbul Airport.

Vil være verdens største lufthavn
Istanbul Airport blev officielt indviet den 29. oktober sidste år af den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, i forbindelse med en storslået åbningsceremoni. Det havde kun taget tre og et halvt år at bygge Istanbuls nye lufthavn, der så småt åbnede for flytrafik fra denne dag. Siden da har der fortsat været byggearbejde i gang, og for to uger siden åbnede anden fase af den store duty free-zone.

“Som et vigtigt knudepunkt mellem Asien, Europa og Mellemøsten vil vi føre verden tættere sammen. Med en indledende kapacitet til at betjene 90 millioner rejsende, som vil blive udvidet til 200 millioner, når alle faser er afsluttet, vil Istanbul Airport være den største lufthavn i verden,” fortæller Kadri Samsunlu.

Verdens største lufthavn ligger i Atlanta i USA. I 2018 håndterede den lige i underkanten af 104 millioner passagerer, og Istanbul Airport har således planer om at overtage positionen som verdens travleste lufthavn. Den nye Istanbul-lufthavn markerer sig desuden markant på landkortet, da den er tre og en halv gange så stor som Beijing Airport, der fylder 23 millioner kvadratmeter.

”Vores mål er at blive den største og den bedste lufthavn,” understreger Kadri Samsunlu.

Istanbul-ruter til Danmark
Hvorvidt alle de operationer, der normalt er i Istanbul Atatürk Airport, bliver overført til Istanbul Airport fra den 3. marts, har den nye lufthavn ikke præciseret. Tiden må derfor vise, om Istanbul Airport kan implementere samtlige flyselskaber allerede fra den angivne dato, hvilket i udgangspunktet vil give en vis travlhed.

Det nationale tyrkiske flyselskab, Turkish Airlines, har ruter til både Billund Lufthavn og Københavns Lufthavn. Selskabet opererer til Danmark fra Istanbul Atatürk Airport, men det er fortsat uvist, hvorvidt de danske passagerer fra den 3. marts bliver fløjet til og fra Istanbul Airport.

Bookingsystemet hos Turkish Airlines angiver, at rejser til og fra Billund og København helt frem til juni i år fortsat foregår med udgangspunkt fra den eksisterende Atatürk-lufthavn, der har IATA-koden IST – og ikke til og fra den nye lufthavn, der har IATA-koden ISL. Det kan dog hænge sammen med, at det fra begyndelsen var meningen, at Istanbul Airport skulle overtage IST-koden fra Atatürk, hvormed ISL-koden ville blive annulleret.

 

Relaterede artikler:

Fuld åbning af ny Istanbul-lufthavn udsat

Istanbul New Airport annoncerer første flyvning

Nordmand står bag ny Istanbul-lufthavn

To døgn til at flytte mellem Istanbul-lufthavne

Første fly landet i Europas største lufthavn