Trappetårnet i Billund Lufthavn (Arkivfoto: Morten Lund Tiirikainen)

Jernbane til Billund endeligt på plads

Den ventede jernbaneløsning til Billund Lufthavn er nu endelig blevet besluttet. En af Dansk Folkeparti krævet forundersøgelse er afsluttet med et valg af den såkaldte Jelling-løsning.

Om seks år bliver det en del lettere for mange jyder og fynboer at transportere sig til Billund Lufthavn. Fra det tidspunkt ventes en ny 19 kilometer lang enkeltsporet jernbanestrækning fra Jelling at stå klar.

Det blev konsekvensen af en beslutning, der i går blev taget af forligskredsen bag Togfonden. Det er regeringen samt Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten, der står bag togforliget.

Allerede i midten af januar måned blev der opnået enighed om den store trafikaftale, men Dansk Folkeparti havde angiveligt nogle interesser at varetage i Vejle, hvor partiets formand Kristian Thulesen Dahl er valgt i Vejle Nord-kredsen. Derfor skulle der en forundersøgelse til, således at DF-formanden kunne stå bag en beslutning om en jernbane via Jelling og ikke letbanen, som var ønsket af Vejle Kommune.

Blandt de hørte var Billund kommune, Region Syddanmark, Vejle Kommune, Billund Lufthavn og det øvrige erhvervsliv i Billund.

“Vi tager i dag endnu et skridt i retning af at føre Togfonden ud i livet og sikre bedre kollektiv trafik til danskerne. Fremover kan pendlere og erhvervsliv se frem til en rejsetid på blot 29 minutter mellem Vejle og Billund Lufthavn,“ udtaler transportminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

Tre lufthavne med jernbaneforbindelse
Den nye jernbanestrækning vil udgå fra Jelling, der allerede ligger på den eksisterende Vejle-Herning bane. Her vil der blive etableret et jernbanespor, der er 19 kilometer langt.

Togforbindelsen til Billund vil blive gennemført med et tog, der har en tophastighed på 120 km/t, og der vil blive afgang hver halve time.

Kredsen af forligspartier har afsat 16 mio. kroner til en VVM-undersøgelse, mens 734 mio. kroner afsættes til etablering af jernbanen, der således vil have en pris på omkring 40 mio. kroner per kilometer. Banen får stationer ved Billund Lufthavn og tæt ved Legoland.

“Aftalen er et stort fremskridt for den kollektive trafik. Men en bane også til Billund vil der i fremtiden være jernbaneforbindelse til Danmarks tre største lufthavne. Dermed kan flypassagererne lade bilen stå hjemme,“ mener Magnus Heunicke.

Billund Lufthavn bliver dog ikke den første lufthavn i Jylland med jernbaneforbindelse. Efter al sandsynlighed kan Aalborg Lufthavn i 2019 åbne op for togdrift til lufthavnen, når en tre kilometer lang stikbane fra Lindholm etableres til den nordjyske lufthavn.