KLM besætning (Arkivfoto: Sameh Mostafa)

Kabineansatte i KLM vil strejke

Kabineansatte hos KLM organiseret i fagforeningen VNC har varslet en times strejke i løbet af i fredagen i protest mod et udspil fra flyselskabet til øget produktivitet.

Der er stor sandsynlighed for, at passagerer rejsende med KLM vil kunne opleve forsinkelser på dagens flyvninger til og fra Amsterdam. Det skyldes, at kabinepersonalet organiseret i fagforeningen VNC har varslet en arbejdsnedlæggelse af en times varighed.

Striden går helt tilbage til sidste år, hvor KLM gennemtrumfede at reducere personalet på en række interkontinentale flyvninger for at sikre besparelser, da kabinepersonalet ikke ønskede at gå ind i en konstruktiv dialog om effektivitetsforbedringer.

KLM og fagforeningerne blev dog enige om, at denne beslutning skulle omstødes til gengæld for effektiviseringstiltag, som begge parter skulle blive enige om.

Nu foreligger der en konkret aftale, som de kabineansatte skal forholde sig til, og hos VNC har man umiddelbart forkastet forslaget, mens fagforeningen FNV har sendt aftaleudkastet i afstemning blandt medlemmerne.

Maner til besindelse
Hos FNV har medlemmerne fået en frist til den 17. september til at stemme for eller imod forslaget, men hos VNC ønsker man i stedet at markere utilfredsheden med en faglig aktion i løbet af fredagen.

Det hollandske flyselskab har udsendt en officiel meddelelse, hvori man opfordrer VNC til at afstå fra de varslede aktioner.

“KLM finder VNC´s opfordring til en arbejdsnedlæggelse både uforståelig og uklog. KLM har opfordret VNC til at aflyse de planlagte aktioner. VNC´ledelse afviser et forslag om en strukturel lønstigning for første gang i mange år, flere muligheder for kabinepersonalet, foranstaltninger til at lette arbejdspresset og en stærkt forbedret overskudsdeling,” skriver KLM.

Samtidig forsøger flyselskabet at slå en kile ned gennem de to kabinefagforeninger ved at fremhæve en mere ansvarlig holdning fra FNV.

“FNV har besluttet at at lade medlemmerne tage stilling til forslaget. Resultatet heraf forventes i begyndelsen af næste uge. KLM opfordrer indtrængende VNC til at aflyse de planlagte aktioner for vores kunders skyld, men også på grund af, at de store operative udfordringer KLM har i disse dage som en konsekvens af vejrforholdene,” forklarer KLM i en pressemeddelelse.

KLM oplyser, at man vil gøre, alt hvad der er muligt for at minimere potentielle forstyrrelser for kunder og personale. Ifølge KLM er det stadig uklart, om der er bred opbakning til de faglige aktioner, som sandsynligvis vil føre til forsinkelser.

 

Relaterede artikler:

KLM-kabinepersonale aflyser arbejdsnedlæggelse

KLM-personale kan gå direkte i strejke

KLM-kabinepersonale nedlægger arbejdet

Forbud mod KLM-strejker indtil torsdag

KLM plaget af strejker og nedbrud