Kaos i Oslo-lufthavn med op imod 30 aflyste fly

Tirsdag eftermiddag var alt kaos i Gardermoen-lufthavnen ved Oslo. En fejl på det centrale brændstofanlæg betød, at der ikke kunne leveres brændstof til flyene. Det førte til op imod 30 aflysninger, store forsinkelser og lange køer for passagererne.

Tirsdag eftermiddag ved 13.30-tiden opstod i Oslo Gardermoen-lufthavnen en fejl i det elektroniske styresystem, der skal pumpe brændstof ud til flyene.

Dermed var der ingen anden udvej end at sende tankbiler ud til flyene med brændstoffet. Men ved 16-tiden var tankbilerne tomme, hvorfor der ikke længere kunne tankes brændstof i lufthavnen. Problemet fandt sin løsning tidligt på aftenen, men på dette tidspunkt var der opstået store forsinkelser og lange køer.

Sidstpå eftermiddagen mellem kl. 16.00 og 19.00 herskede der kaos i lufthavnen. Der var ikke flere ledige standpladser til flyene, og der var heller ikke plads til passagererne i terminalerne.

Flere indgående fly til Oslo måtte i stedet omdirigeres til andre lufthavne, blandt andet Sandefjord Torp Lufthavn. Herudover var der en del fly, der havde mulighed for at flyve fra lufthavnen på det brændstof, der allerede var i tankene. Der måtte så mellemlandes i eksempelvis Göteborg´s Landvetter lufthavn for at tanke fuldt op, inden turen gik sydover.

Hos det norske lavprisflyselskab Norwegian var der ikke meget forståelse at hente.

“Nok en gang rammesvores passagerer af problemer i Gardermoen. Flyselskaberne er en uskyldig tredepart i dette, menvi beklager på det stærkeste overfor alle vore passagerer, som nu venter på at komme afsted,“ sagde det norske lavprisflyselskabs informationschef Lasse Sandaker-Nielsen tirsdag eftermiddag til nyhedsbureauet NTB.

Op imod30 aflysninger
Hos SAS var der i altni aflysninger mellem kl. 16.00 og 20.00. Det var blandt andet indenrigsfly til Bergen, Trondheim, Tromsø, Kristiansand, Ålesund og Stavanger, der blev ramt samt en enkelt afgang til Stockholm.

Norwegian kunne notere sig 11 aflysninger, hvoraf hovedparten var på indenrigsruterne. Men passagerer til Amsterdam og Paris måtte også se flyafgangene aflyst.

Flyselskaber som Air France, KLM, Lufthansa, Swiss, Aeroflot og Air Norway måtte også aflyse flyvninger fra Gardermoen i løbet af tirsdagen. I alt måtte 29 flyafgange annulleres som følge af det tekniske svigt i brændstofforsyningen.

Problemet i Gardermoen-lufthavnen kommer samtidig med, at SAS har krævet 26 mio. kroner i erstatning fra den norske lufthavnsoperatør Avinor, der blandt andetdriver Gardermoen-lufthavnen. Erstatningskravet er rejst som følge af forsinkelser i perioden fra 1. juni til 27. august forårsagetaf mangel på flyveledere.