Karaoke på Finnair-fly til Japan

Den 22. april var det 30 år siden, at Finnair for første gang fløj til Tokyo. Det blev fejret i bedste japanske stil.

30-års jubilæet for Finnairs første Tokyo-flyvning blev den 22. april fejret med manér. Der var disket op med både lagkage, origami og karaoke på dagens flyvning til den japanske hovedstad. Især sidstnævnte blev et hit hos passagerne. Flyets køkken var til lejligheden omdannet til karaokebar, og på YouTube vidner en video om festlighederne.

Finnairs rute til Tokyo var selskabets anden destination i Asien – den første var Bangkok. Ruten blev fløjet en gang om ugen, og siden er dette antal øget til ti ugentlige afgange. Dengang blev Finnairs flagskib, DC-10-30, brugt til flyvningen, som var første nonstop-rute mellem Vesteuropa og Japan.

DC-10’eren var udstyret med en ekstra 12.048 liters brændstoftank for at kunne flyve hele vejen fra Helsinki over Nordpolen og Beringstrædet til Tokyo. Det var en rejse på 11.024 kilometer og flyvningen varede 13,5 timer. Sidenhen fik Finnair tilladelse til at flyve over Sibirien, og i maj 1991 blev flyvningerne mellem Tokyo og Helsinki omlagt og rejsetiden gjort tre timer kortere.

Bollywood og Angry Birds
Tokyo-flyvningerne var også starten for asiatisk kabinepersonale hos Finnair. Japan-flyvningerne betød desuden, at taxfreesortimentet i Helsinki Lufthavn måtte udvides fra cigaretter og alkohol til også at inkludere parfume, efter ønske fra de japanske turister.

I dag varetages Tokyo-flyvningerne af Finnairs Airbus A340 og A330-fly. Asien-flyvningerne er udvidet fra to til 13 destinationer, og fra tid til anden, bliver der gjort ekstra ud af de lange flyvninger, som her ved 30-års jubilæet.

Tidligere har der været danset Bollywood-dans for passagerne på vej til Delhi i anledningen af Indiens selvstændighedsdag som republik, og da Finnair var vært for asienmesterskaberne i det finske spil Angry Birds, blev flyet både indvendigt og udvendigt smykket op til flyvningen.