Kinesisk flyselskab vil flyve til Nice

Det kinesiske flyselskab XiamenAir har planer om at etablere den første internationale rute til Europa. Overvejelserne går i øjeblikket på Nice i det sydfranske som første destination.

Den hastigt voksende kinesiske middelklasse vil i stigende grad udgøre hovedparten af fremtidens rejsende på flyruterne mellem Europa og Kina. Det har blandt andet Norwegians koncernchef Bjørn Kjos mange gange prædiket på selskabets pressemøder.

Norwegian frygter konkurrencen fra de kinesiske flyselskaber på langdistanceruterne, hvorfor man har skabt en konkurrencedygtig model med at etabler baser for langdistanceflyene i lande, hvor omkostningsniveauet er mest gunstigt.

Nu ser det ud til, at den reelle trussel rykker nærmere. XiamenAir har ifølge ch-aviation planer om at etablere selskabets første langdistancerute med den franske middelhavsby Nice som destination.

Kilder hæver samtidig, at XiamenAir overvejer at benytte Boeing 787-8 Dreamlineren, som selskabet netop har fået leveret det første eksemplar af. XiamenAir har i første omgang bestilt seks Dreamliners hos Boeing.

Netop XiamenAir er det eneste kinesiske flyselskab med en flåde bestående udelukkende af fly fra Boeing Commercial Aircraft. Flyselskabet råder over 102 eksemplarer af Boeing 737-flyet, seks fly af typen Boeing 757 og en enkelt Boeing 787-8 Dreamliner.

Første private flyselskab i Kina
XiamenAir indtrådte i SkyTeam-alliancen i 2012 og har derigennem et tæt samarbejde med KLM, der blandt andet flyver tre gange ugentligt mellem Amsterdam og Xiamen med Boeing 777-200 fly.

XiamenAir har China Southern Airlines som majoritetsaktionær (51 procent), mens Xiamen Construction and Development Group ejer 34 procent og Jizhong Energy Group de resterende 15 procent.

Det kinesiske flyselskab har tre hovedbaser i henholdsvis Xiamen, Fuzhou og Hangzhou, og blandt de 70 destinationer, der primært er i Kina, finder man Nanchang, Tianjin, Changsha, Beijing, Quanzhou og Wuyishan som de største.

XiamenAir var det første private flyselskab i Kina med en etablering, der strækker sig helt tilbage til den 25. juli 1984.