Flere hundrede ansatte hos KLM demonstrerede torsdag eftermiddag foran det hollandske flyselskabs hovedkontor og afleverede “en gylden returbillet”.
Forhandlingerne om en ny overenskomst mellem KLM og selskabets 15.000 ansatte i ground-handling funktioner er gået i stå, hvilket torsdag fik flere hundrede demonstranter til at møde op foran det hollandske flyselskabs hovedkontor i Amstelveen.
Demonstranterne ankom i busser og blev noget overraskende budt velkommen med kaffe, te og sandwich. Samtidig fik KLM´s HR-direktør Aart Slagt overrakt en “gylden returbillet”, hvilket var en symbolsk gestus, der skulle understrege fagforeningernes krav om, at KLM trækker sit forslag til en ny kollektiv overenskomst tilbage.
HR-direktøren opfordrede de demonstrerende ansatte til hurtigst muligt at genoptage forhandlingerne, så det kunne blive muligt at få en ny overenskomst i hus, da den nuværende overenskomst udløber den 30. juni.
Tradition for dialog
KLM har en lang tradition for at have en god dialog med de ansatte omkring løn- og ansættelsesforhold, mens kollegerne i Air France har haft mange armlægninger med de ansatte.
“Vi har en anden tradition. Jeg er overbevist om, at vi kommer frem til en løsning mellem parterne,” siger HR-direktør Aart Slagt til det hollandske medie, NRC.
I sidste uge besluttede fagforeningerne, der repræsenterer 15.000 ansatte i flyselskabets ground-handling funktioner, at danne fælles front mod KLM ved blankt at afvise at forhandle om flyselskabets forslag til en ny overenskomst. Der er tale om fagforeningerne Aviation FNV, CNV Professionals, EU VHKP (ledende medarbejdere) samt NVLT (teknikere).
Udspillet fra KLM betyder, at de ansatte kan se frem til fastfrysning af lønnen samt tab af en årlig fridag, hvis udspillet fra KLM bliver gennemført. Herudover ønsker KLM at erstatte 3.000 bagagefolk og andet jordpersonale med vikarer og andet løst ansat personale for at opnå en større fleksibilitet.
Torsdagens demonstration blev gennemført af ansatte, der havde fri på det pågældende tidspunkt, og der var således ikke tale om en arbejdsnedlæggelse.
Relaterede artikler: